Csicseriborsó: szinte csodaétek

0
2292
Illusztráció: Pixabay

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás és a piaci ára mellett tápértéke is kiemelkedő, felhasználása pedig sokoldalú. Zsírokat, fehérjét gazdagon tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak a vegetáriánus étrend alaptermékeként tekintenek rá, pedig érdemes lenne jobban beépítenünk a mindennapi étkezésekbe.

A csicseriborsó Ázsiából származik, India nemcsak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr is. A törököknél is igen nagy becsben tartják, értékes, szárazságot jól tűrő növény. Mára nálunk is olcsón, könnyen elérhető. Igen értékes élelmiszer: 100 gramm csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz, kiemelkedően sok, közel 20 gramm fehérjét tartalmaz és 6 gramm zsírt. B1-, B6-vitaminban és folsavban gazdag, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalciumforrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm mennyiség a napi kálium-, B6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69 százalékát tartalmazza.

A már sokszor említett élelmi rostoknak hatalmas szerepük van az egészséges testsúly elérésében és hosszútávú megtartásában. Amennyiben eleget viszünk be belőlük, könnyedén elősegíthetjük a hosszabban tartó jóllakottság-érzetet, ezáltal csökkentve a teljes kalóriabevitelt. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása – a megfelelő súllyal egyetemben – eleve csökkentik a metabolikus szindróma és a korai elhalálozás kockázatát.

A csicseriborsó magas rosttartalma hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez, valamint elősegíti a rendszeres székletürítést. A benne lévő nem oldódó élelmi rostok tehát nemcsak a vércukorszintnek tesznek jót, hanem az értékes tápanyagok teljesebb felszívódásának, és az emésztési salak gyorsabb kiáramlásához is hozzásegítenek. Kutatások bizonyítják, hogy a rostban gazdag táplálkozás csökkenti a diabéteszesek vércukorszintjét – legyen szó akár 1-es, akár 2-es típusú kórról. Az egészséges szervezet cukoranyagcseréje is javul, amennyiben naponta legalább 20 gramm élelmi rostot fogyasztanak a nők, illetve 30-38 grammot a férfiak. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található. A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes a szervezetet megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és rákmegelőző hatással bír, valamint felerősíti a folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén kulcsfontosságú a rákmegelőzésben.

Tápláló, de nem hizlal, vitaminbomba és százféleképpen jótékony / Illusztráció: Unsplash

Mártogatóstól a krémlevesig

Talán a humusz a legklasszikusabb közel-keleti krém, amit elsősorban mártogatósként, vagy szendvicsekben szoktak fogyasztani. Elkészítési módja ezerféle lehet, a legegyszerűbb változathoz csupán főtt csicseriborsó, olíva olaj, fokhagyma, só, bors és kevés citromlé kell. Ezeket gyakorlatilag ízlés szerinti arányban egyneműre kell turmixolni és kész is. Extravagánsabb változatai is kedveltek. Dúsítható például párolt vagy sült zöldségekkel, ezerféle fűszerrel, tahinivel vagy joghurttal. Bele lehet mártogatni szeletelt zöldségeket vagy teljes kiőrlésű tortillát. A humuszhoz hasonlóan a csicseriborsó fogyasztható avokádóval is ugyanilyen mártás formájában. A legjobb, ha csak az avokádót krémesítjük össze kókusztejszínnel, vagy görög joghurttal és egyféle quacamoleként ízesítjük, majd ehhez keverjük a puha csicseriborsót, majd enyhén áttörjük és kedvenc kenyérfélénkre kenjük.

Használható krémleves készítésére is, viszont megjegyzendő, hogy igen erős sűrítőanyag. Érdemes kevés hagymát párolni, majd azon ugyanannyi paradicsomot és a csicseriborsót lassú tűzön lefedve szaftosra főzni. Fűszerezni lehet fokhagymával, sóval, borssal és kakukkfűvel, majd az egészet botmixerrel pürésíteni. Nem sokan tudják, de szuper chips-helyettesítő rágcsálnivaló is készíthető belőle. Egyszerűen elkeverhető kedvenc fűszerkeverékkel, némi olívaolajjal és ki lehet sütni. Kisüthető sütőben is, így viszont csak melegen lesz roppanós, hidegen rágósabbá válik, de még mindig finom lesz. Ha nem diétázunk, akkor serpenyőben kókuszzsírban is kisüthetjük. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalóriamennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ, ehhez hozzájárul a rostok hatása. Viszont a csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat így a késő esti órákban kerüljük.

Dr. Nemes Levente dietetikus