Könyv az apró csodák adta lelki békéről

0
3069
Fotó: Suciu Dorottya

A Ferenc pápa Csíksomlyón Emlékkönyv olyan történelmi esemény emlékeit örökíti meg, amely talán századokra meghatározhatja vagy meghatározta a sorsunkat is, főleg hogyha komolyan vesszük a szentatya üzenetét. Így fogalmazott Bodó Márta, a pápalátogatás médiabizottságának tagja az emlékkönyv csíksomlyói kegytemplomban tartott bemutatóján, amelyen a kötet szerkesztői mellett az élménybeszámolók székelyföldi írói is részt vettek.

A romániai pápalátogatás tervezésénél nem volt egyértelmű az, hogy a szentatya Csíksomlyóra is eljön – jegyezte meg Tamás József segédpüspök azt is kiemelve, hogy Miguel Maury Buendía bukaresti nunciusnak volt jelentős szerepe abban, hogy a székelyföldi kegyhely is bekerült a programba. A bukaresti nuncius segítette az erdélyi szervezők szeptemberi római látogatásának szervezését is, amikor az emlékkönyv átadása mellett személyesen is megköszönték Ferenc pápának a csíksomlyói látogatást.

Fotó: Suciu Dorottya

„Isten hozott! – így köszöntötte a küldöttség résztvevőit a szentatya, és ez kárpótlás is lehet azért, amit nem kaptunk meg tőle Csíksomlyón” – tette hozzá a püspök, aki szerint az állami szervek okozta kellemetlenségek mellett is szép emlék maradt az esemény a legtöbb ember számára.

Fotó: Suciu Dorottya

Urbán Erik ferences provinciális beszélt arról is, hogy a pápai misét szervezők legfontosabb célja a méltóságteljes krisztusi liturgia előkészítése volt. Ez sikerült még olyan időjárás közepette is, amely az előkészületek lelki állapotát is tükrözte. A pápa érkezésekor kisütött a nap, és az apró csodák lelki békét nyújtottak, ami egyben azt igazolta, hogy jó volt, amit tettek! Hangsúlyozta Urbán Erik, aki az esemény hivatalos bejelentésekor a kegytemplom igazgatójaként kezdte a pápalátogatás előkészítését.

Fotó: Suciu Dorottya

Böjte Mihály, a csíksomlyói ferences kolostor elöljárója is csodaként élte meg például a kegyszobor hegyre szállítását. Elmondta, hogy számos visszahúzó és ellenséges megnyilvánulás volt a kegyszobor elszállítása körül. A szobor oltárról levételére főpróbát is tartottak, és az éjszakai szállítás, rendkívül szigorú biztonsági ellenőrzés, illetve a Hármashalom oltárára tétele a vártnál is zökkenőmentesebb volt.

Fotó: Suciu Dorottya

A liturgikus bútorok kicsomagolásánál éppen az egyik biztonsági őr segítette őket egy zsebkéssel, hisz a vágó eszközöket még a szentmisét megelőző napokban sem szabadott helyszínre vinni. Maradandó élmény volt számára a pápai misén az élő egyház megtapasztalása, és sosem láthatta volna ilyen közelről a Szűzanya szobrát, ha nincs ez az esemény! Péterfi Attila a logisztikai bizottság tagjaként beszámolt arról, hogy több mint 1500 személy segítette a gyakori ellenszélben is imádságos lelkülettel az esemény előkészítését. Az erdélyi egyházmegyék közösen vettek részt a szervezésben, és ez jó példa arra, hogy ezentúl is közösen képviseljék ügyeiket.

Fotó: Csúcs Mária

Fábián Róbert a szerkesztésben közreműködő történész megjegyezte, hogy a látogatás napján a kellemetlen időjárás, az eső és köd miatt módosítani kellett az előzetesen bejelentett programot, így a pápa a marosvásárhelyi reptérről autóval jött a ferences Mária-kegyhelyre. A szentatya csíksomlyói látogatása nemcsak az erdélyi magyar katolikus közösség számára volt rendkívüli esemény és maradandó élmény, hanem Ferenc pápa számára is.

Amikor Rómában átadták neki és átlapozta a képes albumot, akkor megismételte a hazautazás alkalmával a repülőgépen újságíróknak mondottakat: olyan szép tájak vannak Erdélyben, amilyeneket máshol még sosem látott!

A Verbum kiadó gondozásában megjelent emlékkönyv bemutatóját Serbán Mária moderálta.

Csúcs Mária