Ferenc pápa megáldott egy új tűzoltóautót a Vatikánban

0
1309
Nemrégiben a tűzoltók szabadították ki a liftben rekedt Ferenc pápát. Fotók: Vatican News.

Megáldotta a vatikáni tűzoltóság új kocsiját Ferenc pápa a november 6-i általános kihallgatás előtt a Szent Márta-házzal szemközti téren. Köszönetet mondott a tűzoltók hősies munkájáért, akik olykor saját életüket teszik kockára. A szentatya imáiról biztosította a szervezetet.

Az eseményről Paolo De Angelis mérnök, a tűzoltóság vezetője számolt be a Vatican Newsnak. De Angelis elmondta, a vatikáni helikopter-leszállópályánál fogják használni a MAN Truck&Bus által adományozott járművet, amit kifejezetten erre a célra terveztek. Vizet és habot szóró berendezése a fülkéből irányítható, ami nagyobb biztonságot ad a gépet kezelő tűzoltónak. „Ferenc pápa biztosított minket imáiról, mert nehéz és sajátos munkát végzünk, amit a különféle veszélyek miatt biztonságos körülmények között kell folyatnunk” – tette hozzá a vezető.

Kedden az észak-olaszországi Alessandriában három tűzoltó életét vesztette egy robbanásban, a Vatican News újságírója ezért arról érdeklődött, utalt-e erre Ferenc pápa a találkozó során. „Talán ez lehetett a szavainak az értelme, kimondatlanul is – válaszolta De Angelis. – A szakmánk veszélyessége egy kicsit a munkánk értelme is, pontosabban az, hogy életünket adjuk másokért, kevéssé törődve a magunkéval. Ez keresztényi szellem.”

A beszélgetés során Paolo De Angelis felelevenített egy közelmúltbéli incidenst is, amikor Ferenc pápa az egyik szeptemberi vasárnapon az Úrangyala elimádkozása előtt bent rekedt a liftben és a tűzoltók szabadították ki. „Akkor is kapcsolatba kerültünk a pápával és ő köszönetet mondott, ahogy mindig. De egyébként is mindig van pár vigasztaló szava hozzánk, ahányszor csak találkozunk. Ma különösen atyai volt velünk.” Ez a vigasz a találkozón ajándékban is testet öltött: a pápa néhány üveg borral lepte meg a tűzoltókat. „Ferenc pápa bízik bennünk, tisztel minket, és ezt ki is mutatta nemcsak a tárgyi ajándékkal, hanem az Úrangyala után is azonnal megköszönte ezt a beavatkozásunkat. A Szentatya huszonöt percet töltött a liftben, de abszolút hidegvérrel viselte.”

A mérnök elmondta, a vatikáni tűzoltóság feladata nem különbözik más tűzoltóságokétól. „A szabályzat első cikkelye szerint a személyek, javak és helyszínek védelmét látjuk el. Konkrétabban a tűzeseteknél, a lifteknél, instabil szerkezetű épületeknél, aládúcolásnál segítünk. Ezenkívül olyan súlyos eseteknél is hívnak minket, mint az árvíz, vagy amikor hó esik Rómában. A hó ugyanis ritka jelenség, nincsenek rá felkészülve az emberek, így számos kellemetlenséget okozhat.”

De Angelis arra is emlékeztetett, hogy a vatikáni helikopter-leszállópályát a római Bambino Gesù gyermekkórház is használja. „Az új tűzoltóautó tehát segíteni fog a kis betegek le- és felszállásánál, de mivel sokfunkciós jármű, máshol is lehet használni majd. Kifejezetten erre a célra készült, egyedi darab, a mi igényeink alapján gyártották. Az is lényeges, hogy bárhova, szűk helyre is beférjen” – mutatta be az új tűzoltóautót a vatikáni tűzoltóság vezetője.

Forrás: Magyar Kurír