Idegenvezetők konferenciája: az egyházi turizmusért

0
1290
Fotók: Lia Voinea

A Temes Megyei Turizmusfejlesztési és Népszerűsítési Egyesület a Temes megyei tanács, számos temesvári és aradi turisztikai cég, továbbá a Római Katolikus Püspökség támogatásával október 31. és november 3. között Országos Idegenvezetői Konferenciát szerveztek Temesváron és Aradon.

A rendezvényen a Turisztikai Idegenvezetők Országos Szövetségének több mint 100 tagja vett részt Temesváron és Aradon. A program keretében a jelenlévők november 2-án, szombaton 15 órakor felkeresték a máriaradnai kegytemplomot és kolostort, ahol ismerkedtek a kegyhely, a bazilika és a kolostor történetével, illetve a komplexum turisztikai szempontból vonzó látványosságaival – számol be az eseményről a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A vendégek információkat kaptak a kegytemplom programjáról, valamint a helyi turisztikai lehetőségekről: idegenvezetés, étkezési lehetőség, kisebb vagy nagyobb csoportokkal történő látogatás. A résztvevőket a kegytemplomban és a kolostor múzeumában Cădărean Ion lelkipásztor, a múzeum adminisztrátora és Boda Ferenc vezette körbe. A fogadtatás is különleges volt: a vendégek orgonamuzsika akkordjaira léptek be a kegytemplomba, a helyiek ugyanis megszólaltatták a bazilika 1908-ból származó Wegenstein-orgonáját. Végül a szervezők a kolostor refektóriumában hagyományos sváb menüvel vendégelték meg az egybegyűlteket, és ezúton is köszönik az önkéntesek segítségét.

Claudiu Călin