Az önkéntesség szemüvegét kínáljuk

0
1156
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

„Az önkéntesség nem más, mint önként vállalt minimális erőfeszítés ahhoz a rengeteg szép, vicces, baráti és mosolygós érzéshez, emlékhez és hasznos tapasztalathoz képest, amit cserébe kapsz, ha képes vagy elfogadni azt a tényt, hogy másképp is szemlélhető a világ” – így vélekedik Karola, egyike a közel nyolcvan Maros megyei önkéntesnek. Cserélj szemüveget! – szól a javaslata.

A Gyulafehérvári Caritas önkéntes programjából sok százan nyertek élményt, tapasztalatot, sorsfordító lehetőséget. E nyereség azonban kétoldalú, hiszen akiknek ők nyújtottak segítséget, szintén nyertesnek érzik magukat. „Önkéntesnek lenni jó. A szó legnemesebb értelmében. A legnehezebb napokon is valami olyat ad, ami szebbé teszi a napodat, és persze azét is, aki mellé épp lehajolsz, hogy segíts neki” – erről beszél Irma is.

Maros megyei önkénteseink manapság számos tevékenységből kérnek részt. A legtöbben gyerektevékenységeinkben segédkeznek Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, illetve Kisküküllő térségében, néhányan pedig az időseknek szóló programokból veszik ki a részüket Marsovásárhelyen és Búzásbesenyőben. Akadnak olyanok is, akik, élethelyzetükből adódóan, csak alkalmanként tudnak bekapcsolódni, ők elsősorban rendezvényeink lebonyolításában segédkeznek. Ők középiskolások, egyetemisták, családos felnőttek, vagy éppen nyugdíjasok, egy közös bennük: megismerték az önkéntesség ízét és erejét, ők már letették a szemlélődő szemüvegét, részt vállalnak a sorsok jobbá tételében.

Tény, hogy vannak területek, programok, ahova nehezebben vagy egyáltalán nem kapunk önkéntest, elsősorban szakembereket. Hozzájuk szólunk most, őket szeretnénk meghívni egy olyan világba, amelyről így fogalmaz egy „gyakorló önkéntes”: „Több éve önkénteskedem. Ma már nem csak szerintem jó, hogy ez a világ része az életemnek, hanem a barátaim, családom szerint is. A Caritas olyan lehetőséget ad a kezünkbe, amely által több területen, barátságos csapat tagjaként segíthetünk és fejlődhetünk.” A fejlődés lehetősége pedig nem korlátozódik csak a fiatalokra, csak a kevés tapasztalattal rendelkezőkre, és még kevésbbé az aluliskolázottakra. Az önkéntesség szemüvegét kínáljuk tehát az alábbi szakterületeken dolgozóknak: 

Asszisztens, orvos (egyetemi hallgató is lehet):

1.      Roma gyerekekkel és szüleikkel való munka. Feladat: kéthetente a gyerekek egészségügyi ellátása, negyedévente szülőkkel való beszélgetés az egészségügyi problémákról.

2.      Idős személyekkel való munka. Feladat: kéthetente egészségügyi problémákról való beszélgetés idősekkel, tematikus előadások időseknek.

Német nyelvet beszélő személy:
Idős személyekkel való munka. Feladat: német kezdő klub heti programjának kidolgozása és levezetése német anyanyelvű önkéntessel közösen.

Szociális munkás, szociológus:
Idős személyekkel való munka. Feladat: iratcsomók összeállítása, felmérések elvégzése és feldolgozása.

Pszichológus:
Idős személyekkel való munka. Feladat: idősek támogató csoportjában tematikus alkalmak megszervezése és lebonyolítása, egyéni és csoportos beszélgetések biztosítása, levezetése igény szerint.

Pedagógus:
Roma gyerekekkel való munka. Feladat: napi rendszerességgel Skype-on történő segítségnyújtás a házi feladatok megoldásában és egyéni korrepetálás.

A Maros megyei tanács által támogatott önkéntes programról további információkat szerezni vagy jelentkezni lehet a 0735 735 163-as telefonszámon, illetve a gyongyver.fekete@caritas-ab.ro címen… mert másként is szemlélhető a világ.

Fekete Gyöngyvér, önkéntes koordinátor