Szerzetesrendek elöljárói találkoztak a jászvásári egyházmegyében

0
1437
Fotók: Gerhardus.ro

A romániában működő szerzetesi közösségek előljárói és képviselői október 21-24. között tartották meg hagyományos találkozójukat, amelynek idén a Szucsáva megyei Voievodeasa falucska biztosított otthont.

Az általános gyűlésen 55, magát Istennek szentelt személy vett részt, képviselve a Románia különféle részeiben működő szerzetesi közösségeket. Bihar megyéből a Páli Szent Vince Szeretet Leányainak Társulata – a Vincés Nővérek és a Mallersdorfi Ferences Nővérek vett részt az eseményen. A találkozó központi témája a szolgálat volt, amely az Istennek szentelt élet mozgatórugója – adta hírül a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A Szent Szűz példáját szem előtt tartva, aki első volt az ő igenjével Isten szolgálatában, a szerzetesek október 23-án Kacsikára zarándokoltak, hogy kérjék a legnagyobb szolgáló közbenjárását mindennapi szolgálataikra, tevékenységeikre. A szentmisén Iosif Păuleţ jászvásári megyés püspök három fő vonását emelte ki az igazi keresztény szolgálatnak: az imában való egységet az Istennel, az egyházépítő lelkületet, hiszen minden szolgálattal Isten országát építjük és a missziós lelkületet, hogy merjünk nyitni minden ember felé. A püspök örömmel fogadta a szerzetesek által ajándékként átnyújtott kötényt, amely a szolgálatra emlékezteti a találkozó résztvevőit.

Az esemény lezárásaként a szerzetesek meglátogatták a helyi közösségek műveit, megtekintették a híres ortodox kolostorokat Putna, Sucevița, Marginea helységekben. Gazdagodtak új ötletekkel, kapcsolatokat alakítottak, ápoltak, de legfőképpen Isten országának továbbépítésén gondolkodtak.

Szerafina nővér, FdlC