Karánsebesi lelkigyakorlaton: Istenkeresésünk útján vagyunk

0
1711
Fotók: Gerhardus.ro

A temesvári egyházmegye püspöksége idén is román, német, horvát és magyar nyelven szervezett lelkigyakorlatot a lelkipásztoroknak. A magyar nyelvű lelkigyakorlatot október 21-25. között tartották meg Karánsebesen, amelynek meghívott előadója dr. Székely János szombathelyi megyés püspök volt.

A lelkigyakorlat hétfőn este közös szentmisével kezdődött, amelyet a szombathelyi megyés püspök celebrált Pál József Csaba temesvári megyés püspök és az egyházmegyéből résztvevő papok jelenlétében. A lelkigyakorlat témája Az Út volt. Bevezetőjében János püspök elmondta: „Istenkeresésünk útján vagyunk. Gyakran úton vagyunk, de tudnunk kell, merre tartunk, folyamatosan rohanunk, most álljunk meg és tekintsünk a mélybe. Keressük meg a mi utunkat, vizsgáljuk meg, hogy Isten vagy a világ felé haladunk” – számol be az alkalomról a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

A lelkigyakorlat moderátora végigvitte a jelenlévő papokat a hittől a pasztorációig, lelkipásztori fedalatokig, megvizsgálva saját hitüket, hol tartanak most, milyennek kell lennie az ő hitüknek. Megjegyezte, hogy: „Az Ószövetség emberének nem kellett mondani, hogy higgyen Istenben, ez evidens volt az ókorban. Viszont a mai emberrel ez fordítva van. Olyan korban élünk, amikor meghasad a nyilvánvaló.” Hozzátette: az egyház régi köntöse és maga a pap sem tudja hatékonyan átadni a hitét, már nem jut el az ember szívéig a megtérés fontossága.

Továbbá a jelenlévők átelmélkedték azt a témát is, hogy milyen az Isten, ki az Isten ma számomra, továbbá szó esett az Isten mindenhatóságáról, mindentudásáról. Fontos volt mindenkinek és talán mellbevágó a mai papnak, hogy milyen istenképet közvetítek a világnak?

Az elméleti témákon túl a jelenlevő papok fontos gyakorlati lelkipásztori témákról is elmélkedtek és kis csoportokban megbeszélték azokat. Esténként a közös fórumon gazdag élmények és tartalmas beszélgetések alakultak ki. Az egyik pap meg is jegyezte: „nagy öröm számomra, hogy ilyen szépen megnyílunk egymás előtt, tényleg családias a hangulat”.  Ilyen családias hangulatban zajlott a teljes lelkigyakorlat.

Váncsa Csaba