Ha van ovis mise, lesz jövő

0
2551
Fotók: Gerhardus.ro

Mit tesz a jó Isten egész nap? Ott van az emberek mellett, vigyáz rájuk, gondjukat viseli, segítségükre siet, együtt örvend az örvendezővel és ott van mellettük, amikor nem látnak kiutat a napi problémákból. Sorolni lehetne még tovább a napi tevékenységeit, de mi most egy vasárnap délutánról szeretnénk írni.

Havonta egyszer, vasárnap délutánonként az aradi Minorita templom emeleti termében ovis misét celebrálnak. Mi is oda igyekeztünk gyermekeinkkel, hiszen alig várják, hogy Petike meséljen nekik. Útközben megkérdeztük kislányunkat, miért tetszik neki az ovis mise?
Csillogó szemmel, vidáman meséli, hogy ott jó, mert sok gyerek van, körbe lehet ülni a szőnyegen és egyes énekeket is tud már, na meg Petike mesél…
Megérkezéskor barátságos fogadtatásban van részünk a Marossy-Holcz család részéről, akik kezdeményezői voltak az ovis miséknek, és gyermekeikkel együtt aktívan továbbra is szervezik. Öröm számunkra látni, hogy ők maguk és gyermekeik milyen boldogan fogadnak mindenkit!

A terem lassan megtelik gyerekekkel, akik szüleikkel vagy nagyszüleikkel érkeznek. Lassan minden gyermek helyet foglal, ki a szőnyegen, ki a széken, ki pedig az anyuka ölében marad. Pendül a gitár és máris elkezdődik a szentmise. Érdekes látni, hogy ezek a kis ártatlan csemeték hogyan próbálnak bekapcsolódni az éneklésbe, hogyan próbálnak odafigyelni a papbácsira, na meg Petikére!

De ki is ez a Petike? Petike nem más, mint Hiticas Macedon papbácsi bábuja, aki tanmesékkel próbálja a jóra tanítani a gyerekeket és közelebb vinni őket Istenhez. Petike mesél, kérdéseket tesz fel a gyermekeknek és tanít. Csodálatos dolog látni ezeket a gyerekeket ahogyan, egyesek tátott szájjal figyelnek, mások még el-el játszadoznak otthonról hozott játékaikkal, van, aki egy picikét nyűgös és az anyukája mellett marad, de ami a legfontosabb az, hogy ott vannak, jelen vannak.

Mit tesz tehát a jó Isten egész nap? Fel sem lehet sorolni, annyi mindent, de egyet tudok biztosan: vasárnap délután, amikor az ovis mise van, akkor Ő ott van, jelen van, odaül a szőnyegre a gyermekek közé, együtt énekel velük, odamegy a játszó gyerekhez és játszik vele, megsimogatja és átöleli a nyűgös, sírós gyereket és mindezt mosolyogva, szeretettel teszi! Mosolyog a a gyerekek között a szentmisén, és ez a mosoly a gyerekek arcán is meglátszik, hiszen a szentmise után közösen még egy jót játszanak egymással, és a szervezők jóvoltából finom rágcsálni való, meg egy pohár üdítő is jut mindenkinek.
Mosolyog a jó Isten, hiszen ha van ovis mise, akkor lesz gyermekmise, lesz ifjúsági mise, lesz családos mise, lesz jövő!

A Baum család, Gerhardus.ro