Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ nyílt a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen

0
1625
Fotók: Rohonyi D. Iván.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézetével közösen Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központot hozott létre, amelyet október 10-én, csütörtökön 10 órától avattak fel a BBTE tanácstermében.

A központ létrehozását a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kezdeményezte (az Ortodox, a Görögkatolikus, a Római Katolikus Teológia Kar, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, a Bölcsészettudományi, valamint a Történelem és Filozófia Kar közösen) a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézetével együttműködve.

Az avatási ünnepség házigazdája dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese volt, a Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ koordinátora, Ioan Chirila, az egyetem szenátusának elnöke, valamint a központ ügyvezető igazgatója, dr. Alin Tat egyetemi docens.

A megnyitón az egyetem vezetőségének képviselői mellett jelen voltak az egyházi méltóságok, illetve képviselőik, a teológia karok dékánjai. A megszólalók közt volt az ortodox Benedict Vesa, a református Lukács Olga, aki Kató Béla püspök üzenetét olvasta fel. Giuseppe Caruso egyetemi tanárnak, a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézete elnökének üzenetét Claudiu Tuțu lelkész tolmácsolta. Jakubinyi György érsek üdvözletét tolmácsolta Vik János, a Római Katolikus Teológia Kar dékánja, aki beszédében kiemelte a központ létesítésének fontosságát az általa képviselt kar szempontjából, a patrisztikus kor jelentőségét a katolikus egyház számára, és elmondta, őt az foglalkoztatja leginkább, hogyan sikerült az egyházatyáknak a kor legmagasabb szintjén képviselni a tudományosságot, a kritikai gondolkodást, és azt a teológiai gondolkodás terén alkalmazni. Feltette a kérdést: mi egy fakultás szerepe, helye egy olyan egyetem keretében, mint a BBTE, és erre megfogalmazta a választ: ugyanaz a szerep vár ma a teológia karokra, mint a patrisztikus kor teológiai gondolkodóira, hogy a kritikai gondolkodást képviseljék a legmagasabb tudományos szinten a jelen társadalma számára.