Tamás József: Roma summus amor!

Gondolatok a Ferenc pápával való (újra)találkozásról

0
2047
• Fotó: vaticannews.va

A bukaresti és jászvásári egyházmegyék vezetői, a pápalátogatás után nyomban elmentek Rómába megköszönni a szentatyának az egyházmegyéjükben tett látogatást. Ennek kapcsán úgy éreztük, hogy nekünk is meg kell tennünk. Ezért kerekedtünk útra mi is, hogy ezt szeptember 18-án megtegyük. Reményünk felett sikerült ez az út, hisz csoportunknak alkalma volt a nuncius úr közbenjárása nyomán a szerdai audiencia után találkozni a szentatyával, szót váltani vele és a csíksomlyói pápalátogatásról készült albumunkat átadni.

Erről a találkozásról többen is beszámoltak, amely számomra is nagy élményt jelentett. Most inkább azzal szeretném kiegészíteni ezt az együttlétet, ami számomra fokozta az élményt. A pápalátogatás előkészítésekor Csíksomlyón megismerkedtünk azzal a két vatikáni biztonsági őrrel, akik a szentatya biztonságát felügyelték. Most, Rómában egy fél napot velük tölthettünk, jóvoltukból bejárhattuk a vatikáni kerteket, és sok olyan információt kaphattunk általuk, amihez talán másképp nem juthattunk volna hozzá.

A találkozás élményét az is fokozta, hogy a Szent Péter-bazilika alatt végzett ásatásokat is megtekinthettük, és így egészen közel kerülhettünk Szent Péter apostol sírjához, amelyet a bazilikából csak távolról szemlélhetünk. Mindez alkalom volt arra, hogy elmélyítsük egyházunk iránti ragaszkodásunkat, amit egy régi kőbe vésett és megtalált mondat így fejez ki: Roma summus amor! – visszafelé olvasva is ugyanazt jelenti: Róma legfőbb szerelmem! Ez legyen Róma a mi számunkra is, ahol kereszténységünk szíve dobog.