Péterfi Attila: Fontos a folytatás!

Gondolatok a Ferenc pápával való (újra)találkozásról

0
1729

Nagyon sok hála, ugyanakkor kérdőjel is van most bennem. Elsősorban hálás vagyok Tamás József püspök atyának azért, hogy vállalta ezt az utat, hálás vagyok a nuncius atyának, akinek a javaslatára végül is megtörtént ez az út, hiszen nagyon időszerű volt, hogy éppen most jöjjünk, ugyanakkor a kapcsolatait megmozgatta és mindent megtett azért, hogy valóban tartalmas találkozás legyen ez a pápával. Kiemelném azt, hogy mindannyian pozitívan és feltöltődve jöttünk el a Szent Péter-térről a szentatyával való találkozás után, aki magyarul köszöntött bennünket, ugyanakkor hálás volt azért, hogy Csíksomlyón lehetett, megosztotta velünk személyes élményeit. Hangsúlyozta, hogy milyen gyönyörű helyen élünk, ami ugyanakkor mindannyiunk számára nagy felelősség is.

Hálás vagyok azoknak, akik vállalták a fáradságot és eljöttek Rómába, mert ez számos kérdőjelre akár választ is adhat a közeljövőben. Úgy fogalmaznék, hogy nagyon intenzív munka volt a pápalátogatás, nagyon sok érték volt ebben a szervezésben és fontos lenne a folytatás.

Több ízben is azt fogalmaztam meg, hogy a legnagyobb hozadéka a mostani útnak az útépítés: fontos, hogy az egyházmegye utakat építsen a Vatikán irányába, de akár Bukarest és Budapest irányába is. Hogyha ezt lelkesedéssel, jövőbe tekintéssel, ugyanakkor megfontoltan és a nyitott kéz teológiájával – amit házi feladatként kaptunk Ferenc pápától – valósítjuk meg, akkor biztos vagyok benne, hogy a gyulafehérvári főegyházmegye nagyon szép jövő elé néz. Ezt is kívánom a továbbiakban, hogy az a csapat, amely együtt dolgozott, sok más téren is tudjon együtt gondolkodni, és legyen erre lehetőség. Tudjunk hálásak lenni mindazért, amit megélünk az egyházmegyében, mert ahogy kiderült a napokban is: rengeteg értékünk van, és ezt jó megmutatnunk a nagyvilágnak, de az egyházmegyében élőknek is.

Péterfi Attila (a csíksomlyói pápalátogatást szervező logisztikai bizottság tagja)