Oláh Zoltán: Szentatyánk, miért is látja szépnek Erdélyt?

Gondolatok a Ferenc pápával való (újra)találkozásról

0
2254
• Fotó: vaticannews.va

Már több mint húsz éve egy római cserkésszel utaztam végig Erdélyt. Egyik nap Gelencéről az akkori kátyús utakon eldöcögtünk egy minden porcikájában rezgő Dacia 1310-sel egészen a Gyilkos-tóig és vissza. Este őszintén köszönte és szentül állította, hogy neki óriási felfrissülést jelentett az a nap. A tájak szépsége természetesen hozzájárult ehhez, de elsősorban azt emelte ki a római barátom, hogy egész nap nem látott egy út menti reklámtáblát. Igazi testi és lelki kikapcsolódássá lett a túránk.

Ferenc pápát is valósággal lenyűgözte Erdély tájainak szépsége. Nemcsak a pápát, hanem a kíséretét és a Szentszéknél akkreditált újságírókat is. Erről a pápa az őt Rómába visszaszállító repülőn beszélt. Már Csíksomlyón abban a néhány rövid mondatban, amit válthattunk, nekünk, szervezőknek is beszélt erről. De konkréten mi is ragadhatta meg figyelmét? A szeptember 18-i audiencia előtt sétálhattunk a vatikáni kertekben. Igazán szépen gondozott hely. Ezek után felmerülhet a kérdés, mit is talált olyan szépnek Ferenc pápa Erdélyben. Sajnos erre nem tudtam rákérdezni, hiszen sem Csíksomlyón, sem a pápai audiencia alatt folytatott néhány mondatos párbeszéd nem volt alkalmas erre. Egyszerű halandóként nem is kérdezhettem meg, hogy miben látja tájaink egyedülállóságát. Így a választ a fantáziámban és saját élményeimben próbálom megtalálni.

Különösen május végén Erdély élénkzöld színeket ölt magára. Az idén még inkább így volt, hiszen bőségesen esett az eső egészen kora nyárig. Az élénkzöld színen túl pedig még valamennyire megmaradt tájainkon a biodiverzitás. Amíg a legtöbb nyugati országban rendszeresen levágják a füvet az út menti sáncokban, addig nálunk színes összevisszaságban virítanak a különböző növények, köztük gyomok és bozótok. Valahányszor kocsival térek haza Nyugat felől, mindig elvarázsol az erdélyi tájak élénkzöld színe és ez a még létező biodiverzitás. Erdély hegyei nem vetekedhetnek magasságban a legtöbb európai hegyvonulattal, az Alpokban található sok és mesés gleccsertóval. De egy dologban semmilyen másik vidék sem ékeskedik olyan gazdag növény- és állatvilággal, mint a Kárpátoktól körülkarolt Erdély. Talán ez tetszett Ferenc pápának annyira. Valahogy az iparosodás és a modern világ természetes környezetet teljesen átalakító ereje még nem annyira látható tájainkon. Erdély lakossága is őriz még valamit a diverzitásból. Ferenc pápa láthatta a székely, szász és román falvak jellegzetes építkezési stílusát, sok falu arculatát, amelyet néha három-négy felekezet temploma teszi különlegessé, változatossá. Majd ha egyszer több idő adódik beszélgetésre, megkérdezzük tőle: Szentatyánk, miért is látja szépnek Erdélyt?

Oláh Zoltán (a csíksomlyói pápalátogatás három főszervezőjének egyike, a médiabizottság felelőse)