Ferenc pápa: zöld forradalomra van szükség

0
1302
Illusztráció

Ferenc pápa írt bevezető megjegyzést Franca Giansoldati Ferenc pápa zöld ABC-je. Mentsük meg a Földet és éljünk boldogan* című könyvéhez. A 128 oldalas, a Paulinus könyvkiadó gondozásában megjelent kiadvány Ferenc pápa Laudato si’ „zöld” enciklikájának tanítását tíz pontban összegzi, ami alapján közösen elindulhatunk egy jobb jövő felé, „kezünkben és szívünkben az evangéliummal” – olvasható Ferenc pápa bevezető megjegyzésében.

A pápa megköszöni az írónőnek legújabb kiadványát, amely jelzi, hogy szükség van egy zöld forradalomra. Ezekben az években a pápa sokszor szólt a környezeti vészhelyzetről és arról, hogy mennyire szükséges a keresztények részéről is, hogy megváltoztassák életstílusukat.  Egyre inkább tudatára kell ébrednünk, hogy mindennapi életünk legkisebb választásai is hatással vannak a teremtett világ egyensúlyára. Egyes gazdasági döntések következményei végül bolygónk ellenkező oldalán is éreztetik hatásukat, mivel egy szélesebb körű valóság részei vagyunk, amelyben a partikuláris összefűződik az egyetemessel. Isten a természetet mint olyant ajándékozta az embernek, amit védelmezni kell egy összekapcsolt rendszerben.

Felelősek vagyunk a teremtett világért

Bolygónkon egyre gyakoribbak a szélsőséges és pusztító klímajelenségek, amelyek mellékhatásai olykor személyek millióit késztetik menekülésre. Igazságos-e, hogy a jövő nemzedékei fizessék meg az őket megelőző generációk felelőtlenségét, mivel a közös otthon védelmezése helyett gazdasági és pénzügyi érdekeknek adtak elsőbbséget? – teszi fel a kérdést Ferenc pápa. Óriási a felelősségünk és egy napon Isten számon kéri majd tőlünk ezt a rombolást.

Az egész emberi család veszélyben van és nem halaszthatjuk tovább a szükséges lépések megtételét. Az ökológiai válság, különösen a klímaváltozás nem túlzás, nem valaki fantáziájának az eredménye, aki szórakozásból bomlasztani kíván. A tudományos elemzéseket túl sokáig mellőzték vagy megvetéssel, gúnnyal fogadták.

Még időben vagyunk, hogy megfordítsuk a menetirányt és ne rohanjunk a pusztulás felé. „A Laudato si’ kezdetű enciklikában felvázoltam azokat a koordinátákat, amelyek figyelembe vételével mindnyájan kéz a kézben együtt haladhatunk az üdvösség irányába” – írja a pápa. Egy alulról jövő forradalomra van szükség, amely a mindennapi élet mozzanataiból indul ki, kezdve a bevásárlástól a megtakarított pénz befektetéséig. Itt az ideje, hogy a keresztények valóban hálózatot alkossanak, kollektíven gondolkozzanak. Egymással egységben visszafordíthatjuk a közös otthonunk elpusztításához vezető menetirányt.

*Franca Giansoldati: L’alfabeto verde di papa Francesco. Salvare la Terra e vivere felici. San Paolo 2019.

Forrás: Vatican News