Érkezik a Missziós kereszt

0
4922
A Missziós kereszt a Szeged-Csanádi egyházmegyében • Fotó: iec2020.hu

2020. szeptember 13-20. között a világegyház figyelme Budapestre fókuszál: itt ünnepeljük majd az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK). A visszaszámlálás elkezdődött: szeptember 13-án a Szent István-bazilika előtt elindították azt a visszaszámláló órát, ami jelzi, hány nap van még hátra a nagy esemény kezdetéig. Fontos előkészületi lehetőség lehet számunkra is a Missziós kereszt fogadása a nagyváradi és gyulafehérvári egyházmegyék plébániáin, október 1-9. között.

A Missziós kereszt – amelynek középpontjában a Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma, amelyet Ozsvári Csaba ötvösművész (1963-2009) készített. Az esztergomi bazilikában álló tölgyfa kereszt 2007-ben készült, három méter húsz centi magas, bronz borításokkal díszített. A keresztet a 2007-es Budapesti Városmisszió alkalmával állították fel először, majd az esztergomi bazilika északi kereszthajójában nyert végleges elhelyezést – írja a NEK honlapján. Középpontjában, ezüst tokban Szent Kereszt-ereklye van elhelyezve, melyet a leveles díszek fordulataiban magyar, illetve magyar vonatkozású szentek ereklyéi vesznek körbe. Ferenc pápa Rómában a magyar püspökök ad limina apostolorum látogatása alkalmával 2017 novemberében áldotta meg a Missziós keresztet.

Ez a kereszt érkezik a nagyváradi egyházmegyébe és a gyulafehérvári főegyházmegyébe. Október 1-9. között – a misszió hónapjának első napjaiban – e különleges jelentőségű Missziós kereszt előtt imádkozhatunk Kárásztelken, Tasnádon, Nagyváradon, Csíksomlyón, Hargitafürdőn és Marosvásárhelyen. Éljünk a lehetőséggel!

A pontos helyszínekről és imaprogramokról IDE kattintva olvashatnak.