Ferenc pápa megérkezett Mozambikba

0
1127
Fotó: Vatican News

A közel 11 órás repülőutat követően a pápa szerdán este fél 7-kor megérkezett Maputóba, Mozambik fővárosába. Maputo a délkelet afrikai ország legnagyobb városa egymillió lakosával. Az Indiai-óceán partján, a Delagoa-öböl északi részén fekszik a Szentlélek folyó torkolatánál. A repülőn Ferenc pápa imára hívta az újságírókat a Bahama-szigeteken tomboló hurrikán áldozataiért.

Ferenc pápát a Mozambiki Köztársaság elnöke és felesége fogadta a repülőtéren. Két hagyományos viseletbe öltözött gyermek virággal köszöntötték, katolikus hívek egy csoportja jelenlétében. A pápa a repülőtérről pápamobilon tette meg a nunciatúrára vezető 7 km-es szakaszt. A nunciatúra előtt fiatalok egy csoportja és a szentszéki képviselet egyházi munkatársai fogadták. A Szentszék és Mozambik között 1995-ben jöttek létre a kétoldalú kapcsolatok.

A repülőúton Matteo Bruni, új szentszéki szóvivő bevezetőjében köszönetet mondott a pápának a bizalomért, a média képviselőinek pedig a hosszú évek közös munkájáért, amit a pápai utak alkalmával együtt végeztek. Bruni 2009 óta dolgozik a Szentszék Sajtóterménél, ahol az újságírók akkreditálásával foglalkozott. 2013 decemberében megbízták az Olaszországon kívüli pápai utak sajtókíséretének szervezésével. 2016 elején a szentszéki média és akkreditációs szektor koordinátora lett. A szentszéki szóvivő elmondta, hogy nyolc újságíró utazik a repülőgépen azokból az országokból, amelyeket a pápa felkeres: négyen Mozambikból, egy Madagaszkárról és három Mauritiusról.

Ferenc pápa az újságírókhoz intézett köszöntésében reményének adott hangot, hogy a hosszú út gyümölcsöző lesz. Emlékeztetett, hogy ez alkalommal nincs jelen a média képviselői között Valentina Alazraki mexikói újságírónő, aki a Szentszékhez akkreditált újságírók „dékánja”. A pápa elismerően szólt most megjelent könyvéről, amelyben a bántalmazott, kihasznált nőkről és fájdalmukról ír. Foglalkoznunk kell ezzel a témával – figyelmeztetett. Utalt a spanyol EFE hírügynökség létrejöttének 80. évfordulójára is, amely alkalomból a tudósítójuk Afrikából visszatérőben soron kívül feltehet majd egy-két kérdést a pápának a fedélzeti sajtótájékoztatón.

Üdvözlő szavait követően Ferenc pápa egyenként köszöntötte a vele utazó újságírókat. Végül pedig mindannyiukat arra hívta, hogy szívükben imádkozzanak a Bahama-szigeteket ért hurrikán áldozataiért. „Szegény emberek! Egyik napról a másikra elvesztik otthonukat, mindenüket, életüket is. Szívünkben mondjunk el egy imát a Bahama-szigeteken a hurrikánoktól szenvedő testvéreinkért! Köszönöm” – zárta szavait a pápa.

A Közép-Amerikán áthaladó Dorian hurrikán emlékeztet a tavasszal Mozambikot sújtott Idai és Kenneth hurrikán pusztítására. A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre. A Bahamák több szigetén helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései alapján hatalmas pusztítást végzett. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézniük. Az ENSZ és a segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet kedd este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszer-segélyre.

Forrás: Vatican News