XVI. Benedek pápa válaszol kritikusainak

0
2048
XVI. Benedek pápa 2010-ben.

XVI. Benedek emeritus pápa terjedelmes írást közölt még a tavasszal a Klerusblatt német folyóiratban, amely az egyházban jelen lévő szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrányok eredetét, azok lehetséges megoldását elemzi.

A napokban válaszolt azokra a kritikákra XVI. Benedek, melyeket áprilisban a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos esszéjére kapott, mondván, hogy számos negatív reakció megerősítette vezérgondolatát, mely szerint a hitehagyás és a hittől való elidegenedés a válság magja – azáltal, hogy sokan nem is említik Isten nevét esszéjének kritikájában.  

Az emeritus pápa a német Herder Korrespondenz magazinban megjelent válaszában „általános hiányosságokra” mutat rá írásának kritikái kapcsán, s azt állítja, hogy számos kritikus válasz nem értette vagy elment a fő érvek mellett, amelyeket ő megfogalmazott.  

A számos katolikus lap hasábjain eredetileg németül megjelent esszé (magyar fordítása ITT és ITT olvasható) a szexuális forradalom hatásait is vizsgálta, az emeritus pápa az erkölcsteológia összeomlásáról az 1960-as években is írt. Írásában arra is reflektált, hogy az egyház miként kellene válaszoljon azzal, hogy felismeri „csak az engedelmesség és a szeretet Krisztus urunk iránt mutathatja meg az utat”.

Az esszére heves reakciók érkeztek, különösképpen Németországban, ahol klerikusok azt mondják, hogy a bajor emeritus pápa már régóta folyamatos kritika tárgya. 

Benedek emeritus pápa egy német történész-professzor kritikájából idézve válaszában rámutat arra, hogy míg a kritika négyoldalas, „Isten neve egyetlen egyszer sem jelenik meg benne”, habár az esszében a hitehagyást nevezi a szexuális visszaélések egyik eredetének.  

Egy ilyen kritika – az emeritus pápa szerint „megmutatja, mennyire komoly a helyzet, amikor Istent még a teológiában is  mellőzik”.

„Amennyire én meg tudom ítélni, a legtöbb írásomra érkezett reakcióban Isten neve egyáltalán nem jelenik meg”– írta az emeritus pápa. „Ezért a központi kérdés, amelyet felvetettem, teljesen elsikkadt, arról nincs érdemi párbeszéd.”

Az effajta kritika csak arra szolgál, hogy bizonyítsa a „helyzet komolyságát”, hiszen úgy tűnik, „Isten szava gyakorta még a teológiában is a peremre került”.

Forrás: CNA

MEGOSZTÁS