Iskolai erőszakmegelőző tábor az iskolán kívül

0
1383
Fotók: Juventutti Alapítvány

2019 őszén indul az ERŐD elnevezésű iskolai erőszakmegelőző program a Juventutti Alapítvány szervezésében, amely 30 osztály bekapcsolódásával zajlik majd csíkszeredai és Csíkszereda környéki iskolákban. A program indulását egy háromnapos készségfejlesztő tábor előzte meg: az Erőd – Iskolai erőszakmegelőző tábor 2019. augusztus 19-21. között zajlott Csíksomlyón, huszonöt 12–14 év közötti, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság családi típusú elhelyező központjaiban élő, valamint a nevelőszülői hálózatból érkező gyermek részvételével.

A készségfejlesztő tábor elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek csapatban együttműködve közösségi élményben részesüljenek, olyan játékok és gyakorlatok során, amelyek kifejezetten az erőszakmegelőzésben fontos készségek fejlesztését célozzák meg. A tábor természetesen nem csak a tanulásról és fejlődésről szólt, hanem azzá a hellyé is kívánt válni, ahol a gyermekek új barátságokat köthetnek, ahol felszabadulhatnak, szórakozhatnak, ahol van lehetőségük ismerkedni, kikapcsolódni is.

A háromnapos tábor programjába beépített játékok és élménypedagógiai módszerek szociális, illetve kognitív készségek fejlesztését célozták meg tehát, amelyek hosszú távon lehetőséget nyújtanak a gyermekeknek, hogy képesek legyenek későbbi konfliktusos helyzeteket verbális, valamint fizikai agresszió nélkül megoldani.

A program hétfőtől szerdáig, 9–15 óra között zajlott, tematikus részekre bontva: az elfogadás, sztereotípiákról való beszélgetés, tolerancia, térbeli tudatosság, távolságtartás-közelengedés, empátia, érzelmek felismerése, kreativitás, önkontroll, dühmenedzsment és relaxáció mellett a csapatépítés, az összetartozás-érzés, valamint a magabiztosság építése is kiemelt szerepet kapott a tábor teljes ideje alatt. A tábor támogatója Hargita Megye Tanácsa volt.

Juventutti Alapítvány