25 éves az Élet a Lélekben plébániai imacsoport

1
8296
Megközelítőleg 600 személy ünnepelt együtt.

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban augusztus 10-én egész napos programmal ünnepelte hatszáz személy a sepsiszentgyörgyi Élet a Lélekben plébániai imacsoportok megalakulásának 25. évfordulóját. Az imacsoport 1994. augusztus 17-én alakult a Szent József-plébánián Szabó Lajos plébános jóváhagyásával, Bajcsi Tibor vezetésével. A hálaadó szentmisét Tamás József segédpüspök mutatta be.

Az aranymisés Szabó Lajos kanonok-plébános elmélkedést tartott „Ő tett arra alkalmassá, hogy az Újszövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a Léleké.” (2 Kor 3,6) mottóval.

Fotók: Palkó-Gyöngyösi Tibor
Fotók: Palkó-Gyöngyösi Tibor

Bajcsi Tibor, a Krisztus Király-templom gondnoka és az imacsoport vezetője köszöntötte a résztvevőket, akik több helységből érkeztek. Felolvasta Jakubinyi György érsek levelét, amelyben áldását adta az Élet a Lélekben imacsoportra, és további kitartásra buzdította, hogy Isten lelkével népünket felemeljék. Az imacsoport történetéről szólva elmondta: 1991 őszén házi csoportként alakult meg, három évig háznál működött, de egyre nőtt bennük az igény egy mélyebb imaéletre, és három évi ima után megkezdhették a találkozókat a plébánián. 2007-től a Krisztus Király-plébánián is beindították az imacsoportot, majd fokozatosan a város többi plébániáján is.

Ezek a csoportok arra törekednek, hogy a Szentlélek vezesse őket és a lelkiatyákkal együttműködve legyenek a plébánia javára. Évente négy alkalommal Szentlélek szemináriumot tartanak, ahol megtanulhatják és megtapasztalhatják Isten működését a hétköznapokban. Minden esztendőben egyszer közös nagy találkozót szerveznek Csíkszeredában a sportcsarnokban, és Csíksomlyón pünkösd szombatjának éjszakáját is virrasztással töltik.

Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián kedden, a Krisztus Király-templomban szerdán, a Szent Gellért-templomban csütörtökön 19 órától, a Szent Benedek-templomban pénteken 19 órától román nyelven tartják a találkozókat, amelyek ökumenikus jellegűek. A találkozókon van tanúságtétel, betegekért való ima, közbenjáró ima és dicsőítés, amelyet az eletalelekben.ro honlapon élőben is lehet hallgatni. A negyedszázados önkéntes munkának köszönhetően jelenleg 80 elkötelezett tagja van, és 32 hasonló csoport működik Erdély különböző plébániáin. Sepsiszentgyörgyön hetente 350–400 személy vesz részt a találkozókon.

Az ünnepségen többen is tanúságot tettek arról, hogy miként változtatta meg Jézus az életüket. Lehetőség adódott személyes imát is kérni, amelyre az önkéntesek böjttel készültek. A szentségimádáson hálát adtak a sok személyes és közösségi kegyelmekért.

Józsa Zsuzsanna

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Dicsertessek az Ur Jezus Krisztus.Igen tisztelt BAjcsi Tibor Ur a Krisztus Kiraly templom godnokanak az ima csoport vezetojenek szeretnek ez uton koszonetet mondani tevekenysegeert, onnek koszonhetoen sikerult kijutnom eletem legnagyobb megprobaltatasabol .fajdalmabol.16 evvel ezelott veszitettem el a 34 eves fiamat.A szenvedesemet latva a leanyom baratnoje vitt el Onhoz (a lakasra)tobb mint 2 evet tartott amig el tudtam engedni a fiamat(most is imadkozom a lelke udvosegeert de mar lenyegesen csokkent a fajdalom erzese)nem lakom Sepsiszentgyorgyon de az utobbi 5 ev kivetelevel (egeszsegi okok miatt)minde november 1-en haza mentem es minde keddi alkalommal reszt vettem az ima esteken.ahonnan nagy lelki bekevel tavoztam.Volt szerencsem szemelyes imaban is.Ereztem a szent lelek kozelseget is .Elismeressel es halaval gondolok onre es a kozossegre