Elsőáldoztak a hidegvölgyi roma gyermekek

0
2577
Fotók: Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat/Facebook

Különleges nap volt augusztus 10-e a hidegvölgyi gyermekek számára: tizenöten részesültek az első szentáldozásban. A Krisztus-követés útjára lépés mögött ugyanakkor kitartó, kemény munka húzódik.

Gyenes Csenge, a Marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntese megkeresésünkre elmondta, Palkó Ágoston plébános
heti szinten foglalkozik a roma gyermekekkel, minden szombaton szentmisét tart nekik és a keresztényi életre neveli őket. Ugyanakkor két héttel az elsőáldozás előtt Csenge, a szeretetszolgálat önkénteseként minden nap felkészítőt tartott a gyermekeknek. Elmondta, nem volt egyszerű munka, sok energiát követelt, de megérte a fáradalmakat.

„A gyermekekkel, mivel kevesen tudnak olvasni, közösen ismételgettük az imákat, énekeket és minden mást, ami szükséges az elsőáldozáshoz. Ahhoz hogy jobban menjen és a gyermekek motiválva is érezzék magukat, mindenkinek kicsi névtáblát készítettünk, amelyre a felkészítő során mosolygós, illetve szomorú jelet kaphattak a viselkedésüktől, figyelmüktől, jelenlétüktől, ügyességüktől függően” – osztotta meg a felkészülés folyamatának pillanatait az önkéntes. Hozzátette, az első három legügyesebb gyermeket, aki a legtöbb mosolygós jelet kapta, egynapos kirándulással jutalmazták.

26 gyermek szeretett volna elsőáldozni, viszont, aki az imákat nem tudta, nem vett részt a felkészítőkön, annak idén nem volt lehetősége részesülni a szentáldozásban, viszont jövőre újra próbálkozhat. Az elsőáldozásnak pedig erős hatása van nemcsak a kicsik, de az egész hidegvölgyi roma közösségre nézve: a gyermekek elhíresztelik az eseményt, az elsőáldozásra készülők szülei is tudomásul veszik, így indulhatnak el az evangelizáció útján.

„A helyiek életében ez az esemény egy csepp a tengerben, de mennyire szegény lenne a tenger e csepp nélkül. Azt hiszem, már ők is érzik, hogy az őseik ide és ehhez a hithez tartoztak” – vallja Gyenes Csenge. A Máltai Szeretetszolgálat éveken keresztül segítette és segíti a hidegvölgyieket, mindig mással, éppen abban, amiben nagyobb a szükség. Eleinte bútorokat szereztek be nekik, majd segélycsomagokat adtak, jelenleg a keresztény útra terelgetésben asszisztálnak. Heti rendszerességgel foglalkoznak a gyermekekkel, akik minden szombaton szentmisén vehetnek részt. Emellett különböző kreatív foglalkozásokat is tartanak nekik, közösen játszanak, szórakoznak.