Az örmény nagykövettel találkozott Jakubinyi György érsek

0
2263
Fotó: Örmény Köztársaság Bukaresti Nagykövetsége

Augusztus 10-én hivatalos diplomáciai látogatáson fogadta Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó az Örmény Köztársaság bukaresti nagykövetét, dr. Sergey Minasyant. A nagykövet 2017 óta végzi diplomáciai megbízatását Bukarestben. Az érsek–kormányzó első alkalommal találkozott hivatalos megbeszélésen a nagykövettel.

Jakubinyi György érseket 1991. június 13-án nevezte ki II. Szent János Pál pápa „ad nutum Sanctae Sedis” romániai örmény katolikus kormányzónak, majd 1992. március 1-én iktatta be John Bukovsky apostoli nuncius a szamosújvári örmény katolikus székesegyházban.

A találkozó a gyulafehérvári érseki palotában zajlott. A mintegy másfél órás megbeszélésben a nagykövet háláját fejezte ki az érseknek az erdélyi örmény katolikus közösségért végzett munkájáért és a közösségek helyzete, problémái felől tudakozódott. Örményország támogatásáról biztosította az erdélyi örmények vallási vezetőjét. Kifejtette, hogy az anyaország számára különösen fontos értéket képviselnek az itteni örmény öntudatú közösségek, valamint azok történelmi, kulturális és vallási értékei, amelyek, mint mondta, ugyanannyira képezik az örmény nemzet, mint a katolikus örökség részét. Támogatásáról biztosította vezetőjükön keresztül a közösségeket, hangsúlyozva az épített és írott örökség, valamint a közösség védelmét.

Fotó: Vass Csongor

Jakubinyi György érsek tájékoztatta a nagykövetet a közösségek jelen helyzetéről és a történelmi előzményekről is. A találkozó befejezéseként rövid sétát tettek az érseki székesegyházba, ahol megtekintették a főbejárattól balra kiállított örmény feliratú sírkőmaradványt is.

Vass Csongor