Fiatal cserkészek találkoznak Ferenc pápával

0
1285
A rendezvény idei mottója "Készítsétek az Úr útját". Fotók: Euromoot.org

Július 27-én megkezdődött az Euromoot 2019, 4500 fiatal katolikus európai cserkész (UIGSE – FSE) zarándoklata. A rendezvény idei mottója „Parate viam Domini” (Készítsétek az Úr útját) – számol be az eseményről a Vatican News a Magyarországi Európai Cserkészek sajtóközleménye nyomán.

A fiatalok augusztus 3-án érkeznek Rómába, hogy találkozzanak Ferenc pápával 25 évvel azután, hogy II. János Pál fogadta őket. „Arra kaptatok meghívást – mondta akkor a lengyel pápa –, hogy fiatalságotok minden erejével részt vegyetek a népek Európájának építésében, hogy minden ember számára elismert legyen az Istenfiúság méltósága, és hogy szolidaritáson és testvéri szereteten alapuló társadalom épüljön fel.”

A fiatalok augusztus 2-án négy „sárga ponton” állnak meg az örök város kapuinál. A cserkészek a gyűléseken megismerkednek a részt vevő nemzetek hagyományaival és jellegzetességeivel, tanúságtételek hangzanak el, gregorián dalokat énekelnek, és eszmecserét folytatnak a szabad ég alatti élet cserkész technikáiról. Beszélgetnek Európáról is, de főleg maga Európa formálódik itt lépésről lépésre mosolyok, énekek és az úton mondott rózsafüzér által.

Augusztus 3-án Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben fogadja a fiatalokat, ezt követően Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) az elnöke mutat be szentmisét a Szent Péter-bazilikában.

Az idei zarándoklat különlegessége, hogy a 2500 olasz, 837 francia, 453 lengyel, 139 belga, 129 spanyol és sok szlovák, cseh, osztrák, német és egy Magyarországon élő portugál résztvevőhöz csatlakozott 20 argentin, 13 kanadai, 7 brazil és 6 mexikói is.

Az Európai Cserkészvezetők és Cserkészek Nemzetközi Egyesülete – az Európai Cserkész Szövetség (UIGSE-FSE) közel 70 000 tagot számlál világszerte. 2003-ban a Szentszék elismerte mint a „Krisztus-hívők nemzetközi hivatalos társulása”.

Forrás: Vatican News