Megáldották a felújított gyergyószentmiklósi örmény katolikus kápolnát

0
2683
Fotók: Kulcsár László

A múlt században pusztulásnak indult gyergyószentmiklósi örmény katolikus kápolna felújítása tavaly ősszel kezdődött, a munkálatokat idén nyáron fejezték be, július 26-án pedig búcsús szentmise keretében meg is áldották a felfrissült, újra stabilan álló istenházát.

Az 1746-ban épült, tehát több mint 270 éves örmény katolikus kápolna tetőzetét, szerkezeti elemeit, külső és belső terét restaurálták idén nyáron. Vákár József plébános 1940-ben kelt feljegyzése szerint a kápolnát: „értékessé teszi kidolgozott faburkolatos plafonképzése, mely szürkés barna eredeti festésével érdekes, ódon patinás színezetet ad a kápolna belsejének. Belső felszerelése: kőoltár, szép Szent Anna szoborral, régi fali képek és fapadok vannak benne”.

A 20. század romboló vallástalansága hatására a kápolna lassan hanyatlásnak indult. Fából készült tetőzetét elhordták, falai is megroggyantak. 2000 őszén Jakabffy Ernő, Svédországban élő magyar-örmény vállalkozó eltökélte, hogy megmenti az örmény kápolnát a végső pusztulástól. Sok jó szándékú ember segítőkész, önkéntes összefogásának köszönhetően akkor újra befödték a kápolnát. Később Szilágyi Lőrinc örmény katolikus megbízott plébános 2008-ban kívül lefestette.

A teljes körű felújítás 2018 őszén kezdődött, amikor Gál Hunor plébános Kulcsár László egyháztanácsos segítségével pályázott támogatást: a restaurálást Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület és az önzetlen hívek támogatták. A munkálatokat idén júliusra fejezték be: új födém került a kápolnára, megújultak a külső és a belső falak. Egy régi, mostanra restaurált olajfestmény is visszakerült a kápolnába. A kemény munkából a hívek közül sokan kalákában vették ki részüket az építkezésben való segítségnyújtáson át az ebéd elkészítéséig számos feladat során. Július 26-án, Szent Anna napján áldották meg a kápolnát, az ünnepi szentmisét a gyergyószentmiklósi születésű Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános celebrálta.

Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános