Rekordszámú résztvevő tanult és szórakozott a Régizene Fesztiválon

0
1544
Fotó: Szigeti Vajk István/Csíkszeredai Régizene Fesztivál/Facebook

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei kiadása, az összegzés pedig csupa örömre ad okot, hiszen az előző éveknél jóval nagyobb érdeklődés övezte a rendezvény összes programpontját. Külön kiemelendő a Régizenei Nyári Egyetem sikere, amely egyre erősebb intézménnyé növi ki magát, idén közel 100 kurzushallgatót bevonzva; és a kicsik kedvence, a reneszánsz gyermeknap, amelyen 500 gyermek vett részt és gazdagodott felejthetetlen élményekkel.

Fotó Szőcs Lehel/Csíkszereda Régizene Fesztivál/Facebook

A szervezők közleményben közölték a sikert bizonyító információkat: mindez pedig arra enged következtetni, hogy ma is helye van a régizenének, és azoknak az egyetemes értékeknek, amit a régmúlt korok nagyjai képviselnek. Az idei fesztivál témája – mint azt már korábban említettük – a Kájoni János születésének 390. évfordulójára szervezett emlékévhez kapcsolódott, a szervezők célul tűzték ki, hogy a ferences polihisztor munkásságát, örökségét közelebb hozzák a ma emberéhez és a Régizene Fesztivál közönségéhez.

Fotó: Szigeti Vajk István/Csíkszereda Régizene Fesztivál/Facebook

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere elmondta, a koncerteken ritkaságokat, olyan kézirat-átdolgozásokat is hallhatott a közönség, amelyek ezelőtt még nem szólaltak meg a fesztiválon, az együttesek repertoárjában valamilyen formában megjelent Kájoni alakja, művei, és a Nyári Egyetem kurzuszáró hangversenyein is számos általa lejegyzett mű felcsendült.

Külön színfoltja volt az idei fesztiválon a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő bukaresti Magyaradás közönségtalálkozója, hiszen a Magyaradás ott volt a fesztivál megszületésénél, és nagy szerepet játszott abban, hogy a romániai magyarság a kezdetektől fogva tudott az eseményről.

„A közönségtalálkozón számos felvételt láthattunk, amelyek visszaidézték a kezdeteket, megelevenedtek előttünk azok a meghatározó személyiségek, akik szerepet játszottak a régizene mozgalomban, gondolok itt Babrik Józsefre, Brandner Nórára, a Barozda együttesre, Boros Zoltánra, Majó Zoltánra. Nagyon fontos számunkra, akik a negyvenéves évfordulóra készülünk, hogy úgy tudjuk átgondolni a következő évi rendezvényt, úgy tudjunk visszanyúlni, összefoglalni az elmúlt negyven évet, hogy ismerjük a mérföldköveket, és írjuk tovább együtt a fesztivál történetét” – hangsúlyozta az intézményvezető.

Noha a programban szereplő összes együttest telt ház fogadta, egyértelműen a Barokk Fesztiválzenekar koncertjére voltak a legtöbben kíváncsiak, amely idén is a Román Kulturális Intézettel való gyümölcsöző együttműködésnek köszönhetően jött létre. A koncert színvonalát emelték a Régizenei Nyári Egyetem ütőhangszeresei.

Jövőre július 12–19. között szervezik meg az eseményt, a tematika pedig nem más, mint a fennállásának 40. évét ünneplő fesztivál története, eredményei, sikerei, fellépői – ehhez kapcsolódnak majd az események és a koncertek is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál számokban: 8 nap; 8 helyszín; 7 országból érkező művészek (Magyarország, Franciaország, Dánia, Svájc, Olaszország, Németország és Románia); 13 együttes; 3 egyéni előadó, 17 koncert; közönségtalálkozó; lemezbemutató; borkóstoló; hangszerbemutató; reneszánsz gyermeknap.  

A Régizenei Nyári Egyetem számokban: 6 nap; 11 mesterkurzus+3 szabadon választható, minden hallgató számára nyitott kurzus; 1 szakmai előadás; 13 oktató; 7 közreműködő kísérő és fordító; közel 100 jelentkező öt országból (Ausztria, Németország, Szlovákia, Magyarország és Románia).