Lányokat nevelünk, fiúkat nevelünk

0
2590
Fotók: Jánó Árpád

Vasárnap, Kovásznán a Lélekóra sorozat következő epizódjaként Tornay Krisztina M. Petra SSND Boldogasszony iskolanővér tartott tanulságos előadást „Lányokat nevelünk, fiúkat nevelünk” – keresztény spirituális hagyomány és személyiségfejlesztési modellek témában.

A vasárnapi szentmisét követő előadásra sokan voltak kíváncsiak Kovásznán, számos szülő tartotta fontosnak, hogy meghallgassa a nővért, hogy az előadást követően felállíthassa a maga modelljét a gyermeknevelésben.

A Babeș–Bolyai Tudomány Egyetem teológiai doktori oklevelével rendelkező nővér a személyiség-fejlesztési modellek felállítása előtt, bevezetésként a hallgatóság elé tárta az ember teremtéstörténetét, vázolta, hogy milyen energiák jellemzik a férfiakat illetve a nőket, hasonlóságokat és különbségeket hangsúlyozva. Az anima a férfiben élő nő, az animus a nőben élő férfi, hiszen bizonyos helyzetekben a férfiak is képesek nőiesen viselkedni és a nők is tudnak férfiasan viselkedni – ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, pszichológus szerint. Az előadó Antalfai Márta modelljéről is beszélt a hallgatóságnak, amely szerint a magyar mese- és mondavilág gazdag szimbólumaiban ábrázolódik ki főleg a leány, illetve a nő lelki fejlődése.

Jánó Árpád