Én-üzenettel a konfliktus ellen

0
1556
Fotók: Kolping Gyulafehérvár/Facebook

A Gyulafehérvári Kolping szervezet egyik legkedveltebb nyári programja a családos hétvége, amelynek idén újra az ivói Kolping Szabadidő Központ adott otthont. A péntek estétől vasárnap délutánig tartó együttlét igazi kolpingos hangulatban zajlott, a résztvevők figyeltek egymásra. Családias légkör uralkodott, hiszen mindenki igyekezett a közösbe tenni a maga részét

Kiss-Miki Melinda és Levente ezúttal is izgalmas témával készült. Amíg a felnőttekkel az erőszakmentes kommunikáció és én-üzenetek kérdéskörét boncolgatták, addig Joó Krisztina és Dávid a gyerekek és fiatalok programjáról gondoskodott. A Mennyei Atya üzenetét Lukács János nyárádselyei plébános hozta el a szombaton bemutatott szentmisén. A találkozó végén a résztvevők hálát adtak a Gondviselőnek a szeretetben megélt együttlétért – adta hírül a szervezet a Facebook-oldalán.

László Anikó gyergyószentmiklósi Kolping tag így számol be az eseményről:

A reggeli testébresztő közös torna után a lelkünk megtornáztatására került sor. A szászrégeni Kiss-Miki Melinda és Levente által jól megtervezett és bemutatott Konfliktusok a családban témájú interaktív előadás érdekes és sokatmondó volt mindannyiunk számára. A tűzbiztos házasság című film két kis részletét megnézve a Kiss-Miki házaspár felhívására a bennünk megfogalmazódott negatív érzéseket írtuk ki, ezzel ráhangolódva azokra a helyzetekre, amikor a családunkban, munkahelyünkön konfliktushelyzet alakul ki. A tanítás lényege az volt, hogy az ilyen helyzeteket hogyan oldjuk úgy meg, hogy ne további haragot vagy akár agressziót váltsunk ki. Erre van egy nagyon jó kommunikációs eszköz az én-üzenet, amely gyakorlással elsajátítható.

Először fontos tudatosítanunk magunkban, hogy egy problémával állunk szemben, fogalmazzuk meg az érzéseinket (düh, elégedetlenség, tanácstalanság, kételkedés stb.), majd úgy tárjuk fel a másik viselkedését, hogy ne sértsük meg a személyiségét. A cselekedetéről beszéljünk, ezután a következményekről, majd fogalmazzuk meg a kérésünket, elvárásunkat.
Mindezt nagyon sok rávezető játékkal színezte ki és tette számunkra megérthetőbbé a Kiss-Miki házaspár. Megértettem, hogy nagyon fontos, hogy merjünk nyíltan beszélni a problémáinkról, az érzéseinkről, de ugyanakkor különös gondot kell fordítanunk arra is, hogy hogyan fejezzük ki magunkat. Emellett az alkalomból nem maradt ki a gyerekekkel való nevelő-kommunikáció fontossága sem.