A temesvári egyházmegyéből a somlyói Babba Máriához

0
1322
Fotók: Váncsa Csaba

A temesvári egyházmegye különböző helységeiből (Zimándújfalú, Zimándköz, Arad, Újszentes, Temesvár) zarándokoltak a csíksomlyói Babba Máriához július 3-7. között.

Első nap korán reggel indultunk útnak, hogy a délután folyamán már Zetelakán mutathassunk be szentmisét, ahol a helyi közösség testvéri szeretetével fogadott bennünket. A szentmise után Papp Antal helyi plébános bemutatta a templomot, mesélt a plébánia életéről, valamint köszönetet mondott azoknak a temesvári családoknak, akik huszonhárom zetelaki gyermeket befogadtak, hogy román nyelvet tanulhassanak. Az este már a csíksomlyói kegytemplom csendjében ért véget.

A második nap Gyimesbükkön vett részt szentmisén a zarándokcsoport, ahol Salamon József helyi plébános időt szakított arra, hogy bemutassa a templomot, beszéljen nekünk a tervekről, valamint arról a történelmi helyről, ahová megérkeztünk. A szentmise után ellátogattunk az ezeréves határhoz, ahol Mester Arnold, a gyulafehérvári szeminárium papnövedéke ismertette annak történelmét, kiemelve: itt ér véget az ország, amelyet István király Mária oltalmába ajánlott. A romokon felkapaszkodva, a havasok völgyeiben kanyargó Tatros folyó mesebeli vargabetűket leírva öleli körbe a határdombot, ami az ottani kápolnától nagyon szépen látszik. A délután folyamán Adorján Imre atya a helyi közösséggel együtt fogadott bennünket Atyhán, ahol szentmisét mutathattunk be. Szemtanúi lehettünk továbbá annak, hogyan épült újjá Isten háza, miután évekkel ezelőtt a tűz martaléka lett. A kis csoport nagyon jól érezte magát, ugyanakkor mindenki meghatódva hallgatta a templomot ért tragédia szomorú történetét.

A harmadik napon Erdély tájainak szépségét is megtapasztalhattunk, hiszen az utunk Korondra, Szovátára és Parajdra vezetett. A szombati nap már nem kínált olyan sűrű programot, a kegytemplom körül mindenki szabadon választhatott kedvére valót, hiszen éppen ekkor zajlott az Ezer Székely Leány Napja. De az egész zarándoklat csúcspontja az elsőszombati Mária-köszöntő volt, ahol Urbán Erik OFM misszionáriusi elhatározásra kérte a híveket.

Utolsó napunk sem maradt élmény nélkül, mivel mindannyian nagyon vártuk, hogy megismerhessük megyés püspökünk szülőhelyét, Csíkcsomortánt. Ezen a kis településen a helyi hívekkel együtt imádkozhattunk és szentmisén vettünk részt, valamint megtapasztaltuk a helyiek vendégfogadó szeretetét és a nyitottságukat.

Váncsa Csaba temesvár-gyárvárosi káplán/A temesvári egyházmegye hírportálja