A Notre-Damért is felszólaltak az UNESCO ülésén

0
1208
Fotó: Vatican News

Francesco Follo érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az UNESCO-nál felszólalt a Világörökség Bizottság ülésén, Bakuban. Miután a sajtóban korábban merész ötletekről szóló hírek röppentek fel, – például, hogy üvegházat létesítenének a felújított katedrális tetején – az érsek beszédében hangsúlyozta, hogy a Notre-Dame-székesegyházat a vallásos értékekkel összhangban kell felújítani.

Franciaország egyik emblematikus épületét idén április 15-én érte súlyos tűzkár. A párizsi érsek ugyanakkor bejelentette: eddig 38 millió dollár gyűlt össze, ami az adományozók által ígért összeg tíz százaléka – értesít a Vatikáni Rádió.

Francesco Follo érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az UNESCO-nál a szervezet azerbajdzsáni ülésén mondott beszédében közvetítette a Szentszék kérését: „a Notre-Dame székesegyházat adják vissza a hívőknek, a nem vallásos embereknek és a következő nemzedékeknek, összhangban azokkal az alapelvekkel, amelyek a kulturális örökség védelmére vonatkoznak, beleértve annak alapvető vallási dimenzióját is, amely elengedhetetlen feltétele hasznosításának”.

Follo érsek utalt Ferenc pápára, aki a katasztrófát követő napon üzenetet küldött Michel Aupetit párizsi érseknek, amelyben világos szavakkal kifejezte kérését, hogy a székesegyház a helyreállítási munkáknak és mindenki mobilizálásának köszönhetően ismét váljon a város szívének gyönyörű ékszerdobozává, építői hitének jelévé, egyházmegyéje anyatemplomává, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és spirituális örökségévé.

Meg kell őrizni identitását

„A jelenlegi helyreállítási és újjáépítési munkálatok során ki kell emelni a Notre-Dame istentiszteleti dimenziójának központi jelentőségét”, ahogy Michel Aupetit érsek is ajánlotta, hogy megmaradjon a hely szent jellege. Úgy fogalmazott: elsődleges szempont az istentisztelet és a hozzá kapcsolódó szertartások folytatásának biztosítása. Alapvetően fontos ennek a jellegnek a megőrzése, mert a székesegyházhoz kapcsolódnak különféle tényezők, amelyek egyben kölcsönösen függnek is egymástól: egyrészt a vallási élet és ennek megnyilvánulási formái, másrészt pedig az istentisztelet és azok a struktúrák, amelyek ezt őrzik.

„Ezért azok az elemek, amelyeket újjáépítenek, meg kell, hogy feleljenek annak a célnak, amiért az épületet eredetileg építették, hogy megőrizzék identitását” – tette hozzá az érsek, akinek felszólalása a Világörökség Bizottság éves ülésén azt követően hangzott el, hogy néhány nappal korábban megjelentek a sajtóban olyan hírek, amelyek fantáziadús terveket mutattak be a Notre-Dame székesegyház helyreállítása kapcsán, például, hogy egy üvegházat hoznának létre a tetején.