Így néz ki a megújuló nagyváradi püspöki palota

Haladnak a felújításokkal Szent László városában

2
3285
Fotók: Micaci Cristian

Tájékoztató látogatást szervezett a sajtó és minden érdeklődő számára a püspöki palota és a barokk kert munkatelepén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség július 10-én, szerdán. A száznál is több, román és magyar ajkú érdeklődőt Böcskei László megyés püspök köszöntötte a felújítás alatt álló épület dísztermében. A palota és a park látogatása alatt Matuz Zsolt projektvezető, Emődi Tamás tervező és Baudet Tancrede kertész nyújtottak vezetést.

A főpásztor kihangsúlyozta, hogy szándékosan esett a díszteremre a választás, hogy ezáltal is kifejezzék és bemutassák, hogy a felújítás alatt is él az épület, nem zárták be teljesen. Az egyházmegye elöljárója beszélt a két projekt – a palota és annak kertje – jelenlegi állapotáról. Bemutatta azt a munkacsapatot, amely minden héten legalább egyszer tanácskozik, és megbeszélik a munkálatok további alakítását, megoldásokat keresnek a mindig adódó újabb és újabb kihívásokra. A munkálatokat kivitelező céget Dana Ionașcu képviselte.

Elmondták, a munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak. Jelenleg a külső felújítással majdnem száz százalékban megvannak (tetőszerkezet, külső homlokzat, nyílászárók). A remények szerint három hét múlva teljesen véget ér a külső beavatkozás. Ezzel párhuzamosan belső munkálatok is zajlanak, egyesek látványosabb, mások lassúbb ütemben. Statikai megerősítést, a falak felfrissítését, belső terek kialakítását, vagy amennyiben szükséges, módosítását végzik. A közműhálózatot teljes egészében kicserélik, korszerűsítik. A zöld energia adta lehetőségeket is kihasználják az ingatlan fűtése és klimatizálása terén. Ha ebben az ütemben haladnak a munkálatok, nagy valószínűséggel jövő év decemberében át tudják adni a teljesen felújított püspöki palotát.

A felújítás a magyar kormány finanszírozásával történik, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül zajlik. A kivitelezés időszaka 2017. augusztus 11. és 2020. december 31. között tart, a vissza nem térítendő támogatás értéke pedig közel két milliárd forint. A palota felújításával párhuzamosan fugyanakkor ut két másik projekt is: az egyik a palotakertet, a másik a volt szeminárium épületét érinti. A parkfelújítási tervezet a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétummal partnerségben, az Interreg V-A Románia-Magyarország Program támogatásával valósul meg.

A műemlékvédelmi hatóság engedélyéhez igazodva próbálják visszaállítani a park eredeti formáját úgy, hogy azért minél több zöldövezet legyen kialakítva. Néha határozott beavatkozásra van szükség, hiszen több, a barokk térhez nem illő növényt kellett eltávolítani, átültetni. Az épület főtengelyében, jobb és baloldalt lesz a barokk kert, illetve kétoldalt az angolkert, a területén régi és védett fákkal. Ami még újdonságot jelent, az a székesegyház oldala mellett tervezett biblikus növények kertje. Minden ilyen jellegű beavatkozás, növénygondozás, átültetés a Franciaországból érkezett Baudet Tancrede kertész szakirányítása mellett történik. A palota kétharmad részét a vallási-kulturális központ tölti ki. Lesznek muzeális terek, kiállítótermek, hogy az ide látogatók szembesüljenek a múlttal, a gyökerekkel. De a jelen és a találkozás is teret kap a felújított részekben, hiszen négy konferenciatermet alakítanak ki úgy, hogy ezek csak a muzeális térérintésével legyenek használhatóak.

A találkozást szolgálja majd a székesegyház előtti, alakulóban levő nagyobb méretű tér, amelynek középpontjában Szent László szobra marad, valamint a már teljesen felújított amfiteátrum. A székesegyháztól mindössze pár lépésnyire áll a régi szeminárium épülete, ugyancsak korszerűsítés alatt, ahol egy negyven férőhelyes zarándokház fog működni.

Micaci Cristian

2 HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. […] Tájékoztató látogatást szervezett a sajtó és minden érdeklődő számára a püspöki palota és a barokk kert munkatelepén a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség július 10-én, szerdán. A száznál is több, román és magyar ajkú érdeklődőt Böcskei László megyés püspök köszöntötte a felújítás alatt álló épület dísztermében. A palota és a park látogatása alatt Matuz Zsolt projektvezető, Emődi Tamás tervező és Baudet Tancrede kertész nyújtottak vezetést. (www.romkat.ro/2019/07/11/igy-nez-ki-a-megujulo-nagyvaradi-puspoki-palota/) […]