Nyári ajándék zenekedvelőknek

0
1873
Illusztráció • Koncert a kolozsvári piarista templomban 2019-ben • Fotó: Bodó Márta

Mi is lehetne nagyobb evangelizációs lehetőség, mint a templomot megnyitni, hogy annak csodáiban gyönyörködve a lélek a transzcendens világába szárnyaljon, s míg az épített örökség kincseit számba veszi, a zene megérintse?!

Klausen Musik címen nyári koncertsorozatot hirdetett meg az Egyházzene – Kolozsvár egyesület. Az első alkalommal, július 5-én dr. Potyó István karnagy, az egyesület vezetője és a zenei programok főkoordinátora elmondta, minden európai nagyvárosban élnek a lehetőséggel, hogy a gyönyörű egyházi épületeket nyáron is élettel töltsék meg, és akár a helybelieknek, akár a turistáknak alkalmat adjanak a lelki felfrissülésre és töltekezésre.

Ezért álmodták meg az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozatot a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomba, amelynek keretében július–augusztus hónap folyamán minden pénteken este 7 órától kamarazenével, orgonakoncertekkel, kórus- és szimfonikus művekkel ajándékozzák meg a zeneszeretőket. A program két extra kóruskoncerttel egészül ki, ezeket július 7-én és 14-én svájci együttesek közreműködésével tartották, illetve tartják. A koncertsorozat a változatos program mellett rendkívüli előadókat szólaltat meg. A főtámogató Kolozsvár polgármesteri hivatala és helyi tanácsa, partnerségben a Szent Mihály-plébániával.

A helyszínül választott Piarista templom Erdély első barokk temploma, amelyet a jezsuiták építettek 1718 és 1725 között, és május 13-án Antalfi János püspök szentelte fel. A jezsuita rendnek nemcsak Erdélyben volt hányattatott a sorsa: 1773-ban maga a pápa törölte el egy időre a rendet, így került 1776-ban a templom a piaristák kezelésébe. Szószékéről a 20. század első felében Márton Áron szólt a kolozsvári egyetemi és értelmiségi réteghez. A koncertsorozat az Intono Kvartett előadásával indult, a négy fiatal és igen tehetséges zenész (Trombitás István, Trombitás Márta, Jakabffy Kristóf és Tifán Edina) már több díjat és jelentős meghívást kapott, július 5-én Haydn és Beethoven egy-egy művét adta elő, s ahogyan azt egy nyári estén kell, vidámságra és elmélázásra egyaránt adtak elegendő lehetőséget kiváló előadásukkal.

Az első héten rendkívüli módon vasárnap, július 7-én este is örvendezhetett a zeneszerető hallgatóság, ugyanis a bázeli Schola gregoriana a kolozsvári Schola Transsylvanica társaságában egészen rendkívüli szkólakoncertet adott: valójában az esti zsolozsma egyes tételeit, illetve egy Nagyboldogasszony napjára való teljes zsolozsmát énekeltek el, meglepetésként pedig egy szintén gregorián zene ihlette kortárs orgonaművet is meghallgathatott az érdeklődő közönség. A soron következő hétvégén ismét két előadásnak örvendhetnek Kolozsváron a zenekedvelők: pénteken, július 12-én Elischer Balázs orgonakoncertjének, vasárnap, július 14-én pedig a svájci Winterthur kórusa együtt lép fel a Szent Cecília kórussal a Piarista templomban este 7 órától.