Együtt repültem Ferenc pápával

0
1459
Fotók: Szász István Szilárd

Milyen lehetett Ferenc pápát közelről végigkísérni romániai látogatása során? Milyen élményt jelentett a Ferenc pápával való személyes találkozás? Hogyan látta az eseményeket egy olyan valaki, aki Ferenc pápával „érkezett haza”, s belülről láthatta a három nap történéseit.

Együtt repültem Ferenc pápával a fellegek között. A romániai látogatás sajtós szemmel címmel Micaci Cristiannak, a nagyváradi egyházmegye munkatársának beszámolóját hallgathatták meg azok, akik ma Kolozsváron a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dísztermében gyűltek össze. Micaci Cristian egyike volt annak az öt romániai sajtósnak, aki Ferenc pápát sajtósként végigkísérte teljes romániai látogatásán. Az eseményt a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság szervezte, annak jelen levő két tagja, Bodó Márta és Veres Stelian a szervezők nevében köszönetet mondott és ajándékot adott át a sajtó munkatársainak azért a munkáért, amelyet a látogatás előtt és alatt kifejtettek.

A találkozó elején a médiabizottság nevében Bodó Márta köszöntötte a megjelenteket, elmondta: nagyon szeretné, ha Ferenc pápa látogatásának egyik következménye lenne az is, hogy a helyi katolikus egyház a jövőben még láthatóbban jelen lenne a romániai sajtóban és a társadalmi életben is.

Micaci Cristian a látogatás előzményeit értékelve elmondta, fontos eredmény, hogy az erdélyi, magyar nyelvű katolikus sajtónak is volt képviselője azon a gépen, amelyen Ferenc pápa utazott. Az úgynevezett vatikanisták, a pápát kísérő állandó médiastáb mellett most ott volt a román közszolgálati televízió és kereskedelmi televíziók stábjai, s melléjük társulhatott – az erdélyi Mária Rádiót képviselve – Micaci Cristian. Az akkreditáció megszerzésében, az útbaigazításban jelentős segítséget nyújtott neki a Vatican News (egykori Vatikáni Rádió) szerkesztősége.

Egy nappal az indulás előtt rövid eligazítást kaptak a Vatikáni Sajtóirodától, másnap már szállhattak is gépre Ferenc pápával. A fedélzeten minden újságírót egyenként köszöntött Ferenc pápa, mindenkire külön, személyes időt szánt, és kis ajándékot lehetett neki átadni vagy imát lehetett tőle kérni.

Az előadó fontosnak tartotta elmondani, hogy jelenléte a pápai gépen, az utazás alatt a nemzetközi újságírócsapatban nem csupán azt a célt szolgálta, hogy tudósítson az eseményekről, hanem azt is, hogy a nemzetközi sajtósokat kicsit bevezesse, eligazítsa a négy erdélyi római katolikus egyházmegye realitásai között, azért, hogy az erdélyi valóságról tisztább képet kapjanak.

Micaci Cristian, aki teológiát és kommunikációt tanult Rómában, és jelenleg a nagyváradi püspökség referense, képes beszámoló segítségével végigkalauzolta a jelenlevőket a három nap eseményein, számos olyan „titkot” árult el, ami a színfalak mögül nem „látszott ki”, például hogy hogyan látták a nemzetközi sajtó képviselői az eseményeket, mi foglalkoztatta őket leginkább a látogatás alatt, és mi ragadta meg őket Csíksomlyón.

A Nagyszebenből Róma felé tartó úton a fogadó ország képviselői két kérdést tehettek fel a szentatyának: egyiket a pápalátogatást közvetítő közszolgálati televízió (TVR) riportere, ügyes „lobbizás” nyomán a másikat az erdélyi katolikus sajtó képviseletében Micaci Cristian. Beszámolójában kiemelte, Ferenc pápa mennyire személyre szabottan válaszol, odafigyelve arra, aki kérdez, mennyire összeszedetten van jelen, és mennyire komolyan vesz minden kérdést. Az út, annak eseményei, Ferenc pápa közvetlensége, jelenléte – mind életre szóló élmény marad. A történelmi látogatás sajtókulisszái mögé kalauzolva zárszóként azt fogalmazta meg a médiabizottság tagjainak nevében is Micaci Cristian, hogy  a pápalátogatás többek között azt a tanulságot is megszülte a romániai egyházmegyék, különösen is az erdélyi, partiumi, magyar nyelvű egyházmegyék számára, hogy erőteljesebben kell jelen lenniük a köztereken, ismertebbé tenni életüket, tevékenységüket a hazai román nyelvű és a nemzetközi közvélemény előtt is.