Osztrák fiatalok burkoltak, szögeltek a nagyváradi Szent József Központban

0
1227
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében június 24-26. között osztrák középiskolások egy újabb csoportja dolgozott az egykori nagyváradi Szent József Kórház épületének belső felújításán. Fiúk lányok egyaránt burkoltak, építettek. A külföldről érkezett segítő kezek munkájának pedig már nyolc éves történelme van.

Az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola diákjai Michael Wöhrer, Johann Schmidt és Josef Holzapfel szaktanárok irányításával álmennyezetet helyeztek fel a földszinti helyiségekben, amelyek az otthoni beteggondozói szolgálatnak adnak majd helyet. A húsz önkéntes fiú és hét lány emellett kőművesmunkát is végzett, és beburkolta a nemrég kiépített csőrendszert – adta hírül a nagyváradi egyházmegye a honlapján.

„A lerobbant állapotban levő épületet először 2010 áprilisában mutatta meg nekem a Caritas igazgatója, Rajna József, és igyekeztünk közös megoldást találni a felújításra. Mivel már korábban is hoztam Nagyváradra osztrák szakiskolás csoportokat– ők fektették le például a Szent László Internátus padlózatát – ezért ismét felvettem a kapcsolatot az iskolásokkal. Elmondtam nekik, hogy nagy szükség van a munkájukra, hiszen rengeteg a rászoruló, akiken a Caritas igyekszik segíteni, és az iskolában elsajátított tudásukat ezeknek a rászorulóknak a javára kamatoztathatják. Azonnal igent mondtak” – emlékezett vissza Peter Zidar állandó diakónus, aki annak idején megteremtette a kapcsolatot és azóta is aktívan szervezi az önkéntes-csoportok utaztatását Nagyváradra.

„Örülnek, akik erre a célra adakoznak, mert tudják, hogy több szinten is segítséget nyújtanak: először is támogatják a Caritas munkáját, és ez által közvetetten támogatják a rászorulók, betegek ellátását is. Másrészt az ilyen jellegű munka egy szép és fontos tapasztalat a diákoknak, akik tudatában vannak a munka szociális vonzatának, ezért mindig szívesen jönnek és keményen dolgoznak, pedig nem kapnak érte semmilyen fizetséget. Mindig lelkes visszajelzéseket kapok. Pont a minap köszönte meg az egyik diáklány a lehetőséget, hogy gyakorlatban is alkalmazhatta azt, amit az iskolában megtanult. Ez teljesen más, igazi munka, sokkal összetettebb helyzetekkel találkoznak, és fel kell találniuk magukat – ez által fejlődnek. S hogy mindez egy jó célért történik, csak még nagyobb lendületet ad. Van egy tanár is, aki most azért jött el Váradra, mert a lánya előzőleg már önkénteskedett a Caritasnál és olyan lelkesen mesélt róla otthon, hogy az édesapa most úgy döntött, osztályfőnökként elhozza ide az osztályát” – tette hozzá Peter Zidar.

A diakónus közbenjárásával immár nyolcadik éve jöhetnek osztrák önkéntesek a nagyváradi Caritashoz és az év folyamán további csoportokat is várnak.

Szombati-Gille Tamás