Püspöki vizitáció a temesvár-szabadfalui plébánián

0
2076
Fotók: Sipos Enikő

Folytatva idei kánoni látogatását, Pál József-Csaba megyés püspök június 18-án és 19-én a temesvár-szabadfalui plébániát kereste fel. A püspöknek már az első látogatásakor feltűnt a közösség összetartása, nyitottsága, missziós lelkülete.

A látogatás június 18-án, kedden délután a Szent Rókus templomban szentmisével kezdődött, amelyet a Főpásztor mutatott be. A liturgián Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános és Augustinov György kanonok, temesvár-mehalai plébános koncelebrált – adta hírül a temesvári egyházmegye honlapja.

Bevezetőjében Wonerth László helyi plébános úgy jellemezte a szabadfalui egyházközséget, mint egy számbelileg nem túl nagy közösség, ráadásul a hívek több településen szétszórtan, szórványban élnek. Pál József Csaba püspök azonban, aki szinte napra pontosan két hónap elteltével kereste fel ismét a szabadfalui híveket, kiemelte: már az első látogatásakor feltűnt számára a közösség összetartása, de még ennél is jobban megragadta annak missziós lelkülete, a nyitottság és segítőkészség, amellyel a városban dolgozó vietnami fiatalokat befogadták, támogatják példaértékűen.

Az egyháztanács nevében Jakab István elnök üdvözölte a főpásztort. Szentbeszédében Pál József-Csaba megyés püspök a felolvasott szentírási részhez kapcsolódóan, saját tapasztalatait is megosztva a hívekkel, arról beszélt, hogy meg kell tanulnunk Jézustól a minket ért sértést, bántást nem hasonló rosszal viszonozni, hanem az evangélium szavaival szólva szeressük ellenségeinket és imádkozzunk értük.

„Jézus nagyon sokat kér tőlünk, de érdemes az ő példáját követni. Ez a hitünket is próbára teszi, de jó, hogyha tudatosítjuk magunkban, hogy mi Isten gyermekeinek törvényét kaptuk. Élő közösség az, ahol az emberek önzetlenül szolgálják Istent az embertársaikban” – fogalmazott a püspök.
A szentmisét követően Pál József-Csaba találkozott az egyháztanács tagjaival, másnap pedig felkereste a paráci és a temessági filiát, majd találkozott a szabadfalui nőegylet tagjaival. A főpásztori látogatás következő állomása június 25-én és 26-án a billédi, 27-én és 28-án pedig az óbesenyői plébánia.

Sipos Enikő