Focira, táborra, zarándoklatra hívnak a ferencesek

0
1381
Illusztráció/Pixabay

Ha még nincs terve nyárra vagy éppen most gyűjti az ötleteket, a ferencesek által szervezett programok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy vakáció, szabadság közben se feledkezzünk meg Istenről, lélekről. Legyen tizenéves vagy harminc feletti az érdeklődő.

Július 28–augusztus 2. között rendezik meg a XVII. Ferences Ifjúsági Zarándoklatot. A FerIZa olyan 16 és 35 év közötti fiataloknak szóló program, akik a zarándoklat során közelebb szeretnének kerülni Istenhez, a természethez, zarándoktársaikhoz, önmagukhoz, és akik mindezért vállalják a kemény fizikai próbákat. A zarándoklat első három napja gyaloglás, a második része lelki töltekezés a csíksomlyói kegytemplomban és kolostorban.
A résztvevőknek a körülbelül 50 kilométeres gyaloglás idejére sátrat (ha ennek beszerzése gondot jelent, a szervezők találnak rá megoldást), hálózsákot, latizelt/izolírt, élelmet és olyan ruházatot, lábbelit vigyenek magukkal, amely bírja a strapát, az esős időjárást is. (Elemlámpa hozatala ajánlott!) A zarándokoknak csak a FerIZa (későbbi időpontban megjelölendő) indulási helyszínére való utazást és a hazautazást kell fizetniük. A szervezők adományokat elfogadnak, de a részvételnek nincs meghatározott díja. Az indulás helyszínéről és más részletekről érdeklődni a ferencesprogramok33@gmail.com e-mail címen vagy a következő telefonszámok valamelyikén lehet: 0746 774 701 (Pantea Tibor OFM), 0748 193 371 (dr. Orbán Szabolcs OFM). A jelentkezők részvételi szándékukat legkésőbb 2019. július 21-ig jelezzék!

Augusztus 5–9. között szervezik meg a ferences focitábort. A korábbi évekhez hasonlóan a helyszín a szárhegyi ferences kolostor, ahová 9–12. osztályos fiúkat várnak a szervezők. (Azok, akik egy-két évvel kisebbek vagy nagyobbak, mint a megadott korosztály, várólistára kerülnek, és amennyiben a helyek száma megengedi, bekerülhetnek a csapatba.) A napi edzés és mérkőzés mellett lesz szentmise, közös túrázás, közösségépítő és lelki programok. A tábor augusztus 5-én, hétfőn 12 órakor kezdődik, és augusztus 9-én, pénteken délután ér véget. A helyek száma korlátozott, 30 főt várnak, ezért azokat a jelentkezéseket, amelyek – bár határidőn belül érkeznek, de – meghaladják a helyek számát, a szervezők nem tudják figyelembe venni. Július 25-én telefonon fogják értesíteni azokat, akiknek a jelentkezését elfogadták.
A táborban való részvételhez háziorvosi igazolásra és a 18 éven aluliak részéről szülői beleegyezésre lesz szükség. A rendezvénynek részvételi díja nincs, de a ferencesek bármilyen adományt szívesen fogadnak, amelyet az ifjúsági programok megszervezéséhez használnak fel. Részletekről érdeklődni és jelentkezni a következő elérhetőségek valamelyikén lehet: Pantea Tibor OFM – 0746 774 701, frtibi@gmail.com; Guia Hugó OFM – 0753 173 263, frhugoofm@gmail.com.

Az öröm és a remény embere címmel szervezik meg idén az erdélyi ferencesek az olaszországi Assisiben a Fiú_csapat_tábort. Az egyhetes programra 2019. augusztus 24–szeptember 1. között kerül sor, amelynek keretében a résztvevőknek alkalmuk lesz elzarándokolni a ferencesek védőszentjének szülővárosába és azokra a helyszínekre, ahol Szent Ferenc felnőtt, és rátalált az igazi boldogság forrására, Istenre, akinek köszönhetően úgy kezdtek rá tekinteni, mint az öröm és a remény emberére. A szervezők célja, hogy a táborozók számára láthatóvá tegyék, hogy Assisi szentje miként volt képes eljutni világias életfelfogásától annak felismeréséig, hogy az ő hivatása embertársai javára cselekedni a világban és az egyházban.
A szervezők 17 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket várnak a táborba. A jelentkezés feltétele, hogy minden pályázó írjon egyoldalas (A4-es lap) összefoglalót egy ferences helyszínről, azt is belefoglalva, mi az, amiért fontos számára. Az írásnak – amelyet a frtibi@gmail.com e-mail címre kell elküldeni – tartalmaznia kell néhány mondatot arra vonatkozóan is, hogy a pályázó miért szeretne részt venni a táborban, és mit vár attól.
Mivel mindössze 14 hely van, ezért azokat a kérelmeket, amelyek határidőn belül érkeznek ugyan, de meghaladják a helyek számát, a szervezők nem tudják figyelembe venni. Azokat, akiknek a jelentkezését elfogadták, telefonon értesítik. Részvételi díj: 100 euró és 80 lej (utóbbi összeg a szervezés idején nőhet). A rendezvényről tájékozódni és arra jelentkezni fr. Pantea Tibor ferences testvérnél lehet a frtibi@gmail.com e-mail címen vagy a 0746 774 701-es telefonszámon.

Borsodi L. László ferences sajtóreferens