Lélekórák Kovásznán

0
2249
Eperjes Károly színművész előadás közben/Fotók: Jánó Árpád

A kovásznai plébániaközösség tagjai nem mindennapi élettapasztalatokkal ismerkedtek meg az elmúlt napokban. A Péter Arthur plébános által megszervezett Lélekóra sorozat részeként Eperjes Károly magyarországi színművész nem előadást tartott, hanem tanúságtételt, Csókay András és idegsebész feleségével pedig az örök szerelem titkát osztotta meg a résztvevőkkel.

Sokan összegyűltek Kovásznán, akik Eperjes Károly színművész előadására érkeztek a helyi római katolikus templomba június 3-án. Az előadást szentmise előzte meg, amelyet Vass Huba Zoltán esperes, Solt város plébánosa mutatott be Tuzson Attila kecskeméti lelkipásztor és Péter Arthur kovásznai plébános koncelebrálásával. Szentbeszédében Vass Huba az egyházak egységéért kérte a közös imát, azért, hogy jöjjön el az idő, amikor egyetlen egyházban dicsérjük az Urat. Úgy fogalmazott, ne legyünk wellness, langyos keresztények, hanem éljük meg bátran hitünket minden áldott nap. A szentmise után Eperjes Károly színművész megtartotta lelkesítő előadását, ahogyan ő maga nevezte: „nem előadást tartott, hanem tanúságtételt”. A magyarországi, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész Péter Arthur plébános meghívására érkezett Kovásznára.

A közel egyórás előadás alatt a színművész – akit még papi hivatásra terelgettek fiatalon – elemezte Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjének fontosságát és üzenetét. Tanúságtételének központjába az eucharisztiát állította és a Szűzanya tiszteletének fontosságát hirdette, hangsúlyozva, hogy közösen kérjük hathatós segítségét nemzetünkre.

A Lélekóra június 6-án folytatódott Az örök szerelem titka a házasságban című előadással, amelyet dr. Csókay András idegsebész és felesége, Altay Daniella tartott. Ezúttal is megteltek a templom padjai, mindenki érdeklődve érkezett az elismert professzor és feleségének előadására. Csókay András többek közt elmondta, hogy a legnevesebb asztrofizikusok között megegyezés született arról, hogy a világegyetem tágul, és ebből egyértelműen következik az, hogy mindennek kezdete kellett, hogy legyen: az ősrobbanás. De arról senki nem tud, hogy mi is az, ami az ősidőben robbant? A Biblia válasza erre: „Kezdetben volt az Ige.” Vagyis Isten rászólt a semmire és lett belőle valami, ami egy elfogadható elmélet – magyarázta az előadó. Ugyanakkor elmesélte nigériai küldetésének élményét, amikor kisfia halálának ötödik évfordulója és a nyomasztó helyi egészségügyi körülmények miatt nagyon el volt keseredve. Letérdelt imádkozni és a Jézus-szobor intett neki: „nyugalom”.

„Honnan tudtam, hogy ez valóban egy titokzatos tapasztalat volt, és nem képzelődtem vagy megbolondultam? Négy fontos vizsgálati pontja van a hitelességnek: váratlanság, rendkívüli, van jelentősége az adott körülmények között számomra és az evangéliumba illeszthető, amit úgy tudunk eldönteni: ismerjük az evangéliumot és beszélünk tapasztalatunkról a lelki vezetőnkkel” – tette hozzá a professzor. A misztikus tapasztalatairól is beszélt, mert általa lesz olyan erős a hitünk, hogy le tudjuk győzni a kétségeinket, a kísértéseket, majd elárulta: legsikeresebb orvosi ötletei is imádság közben támadtak. Az előadás után dr. Csókay András dedikálta a Idegsebészet és hétköznapi misztika című könyvét.

Jánó Árpád