Cigánypasztoráció Erdélyben

0
1702
Fotók: Balázs Katalin

Ezzel a címmel tartott szakmai konferenciát a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Pasztorációs Iroda és a Gyulafehérvári Caritas június 10-11. között Gyergyószentmiklóson.

Az úttörő jelleggel szervezett rendezvényen papok, kispapok, lelkipásztori munkatársak, lelkiségi mozgalmak tagjai, a Caritas munkatársai és a romákkal foglalkozó szervezetek munkatársai vettek részt.

A konferencia első napján dr. Raț Cristina, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a romák szociális és gazdasági peremre szorulásáról tartott előadást. Betekintést nyújtott a szociálisan hátrányos roma etnikummal szembeni előítéletek intézményesülési folyamatába, miközben a pataréti szeméttelepen dolgozó romák, a székelyföldi kosárfonók, valamint a napszámos munkából élő romák példáján keresztül hozta testközelbe a szociológiai mutatók mögött rejlő igazságot.

Ezt követően Bángi-Magyar Anna, a magyarországi Boldog Ceferino Intézet munkatársa tartott előadást a Magyarországon zajló cigánypasztorációs programokról és tevékenységekről, a cigányok közt zajló missziós munka pozitív és negatív tapasztalatairól. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt saját tapasztalataik megosztására és ötleteik közösbe tételére a Caritas és a Pasztorális Iroda munkatársai által vezetett World Cafe keretén belül. Az első napot közös szentmise, majd a film közös megtekintése zárta.

A konferencia második napján Dúl Géza, Magyarország cigánypasztorációs referense tartott előadást, majd tapasztalatcserére és kerekasztal beszélgetésre került sor az erdélyi és magyarországi tapasztalatok és lehetőségek témájában.

sdr

Molnár Izabella