Elindultunk Csíksomlyóra

0
2178
Fotók: Barcsa István

Számos székelyföldi plébánia, egyházközség hívei indultak el a napokban a szombati pünkösdi szentmisére, Csíksomlyóra. Az indulás pillanataiból szemezgettünk.

Székelyudvarhelyről 640-en indultak el gyalogosan, a Kis Szent Teréz plébániától pénteken reggel, miután részt vettek a zarándoklatot indító szentmisén, amelyet a helyi egyházközségek lelkipásztorai: László Attila, Darvas Emil, Tamás Barna, Tamás Huba és két verbita szerzetes, Fernández Lloyd és Hurgoi Sándor celebrálták.

„Akik zarándokoltak, már tudják, hogy mit tartogat számunkra ez a zarándoklat: 3 nap, 3 szentmise, 2-szer 50 km, ének, ima, beszélgetések, barátok, napsütés, eső, mosolyok, napfelkelte, fenyők szépsége, csodálatos tájak, virágok, a csíksomlyói Szűzanyának a megsebzett arca, ragyogó szép arca, Isten népe, a csíksomlyói nyereg, a nemzet, székelyruhába öltözött testvéreink, testvérek mindenhonnan, keresztek, gondolatok a hivatásról, egy boldog nép, a mi szülővárosunk, ünnep, közösség, könnyek, fáradtság, hála, kitartás, béke, egy zarándokút” – hangzott el a
Tamás Barna plébános prédikációjában. Arra kérte a híveket indulás előtt, hogy mindenki ajánlja fel valamiért, valakiért a zarándoklatot és mindenképpen adjon magának alkalmat az elcsendesedésre, befelé fordulásra.

A Székelyudvarhelyről induló zarándokok az első rövid pihenőt Máréfalván tartották, onnan a régi úton Homoródfürdőre indultak, ahonnan az ebédszünet után folytatták a zarándoklatot.

Fotók: Küsmödi Csongor-Ignác

Oroszhegy zarándokjai is rögtön a szentmise után indultak útnak:

Fotók: Bálint Elemér Imre