Ferenc pápa Csíksomlyón – percről percre

1
9520
Fotó: Kristó Róbert

13:30

Ferenc pápa a kegytemplom közelében mozgássérült betegekkel és családtagjaikkal találkozott: kezet fogott velük és néhány szót váltottak. A szentatya késő délután Jászvásáron fiatalokkal és családokkal találkozik majd.

13:00

II. János Pál pápa ígéretét teljesítette Ferenc szentatya azzal, hogy eljött Erdélybe – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a csíksomlyói szentmisén.

„A négy egyházmegye magyar, székely többségű hívei és püspökei köszöntjük a szentatyát! Köszönjük, szentatyánk, hogy velünk imádkozott, a szentmise áldozatot bemutatta. Isten tarts meg minket őseink szent hitében és erényeiben!” – fogalmazott az érsek.

Jakbunyi György köszöntője után a pápa és az érsek megajándékozták egymást. Az érsek kelyhet kapott a pápától, míg a szentatya Xantus Géza
Ég és föld között című festményével térhet majd haza. Az ünneplők ezután közösen énekelték el a magyar himnuszt, majd a szentatya elvonulása után a székely himnusz is elhangzott.

A pápa és az érsek. Fotó: Koszticsák Szilárd/MT
Ezt a festményt ajándékozta az érsek Ferenc pápának/Forrás: Pontifex.ro

12:50

A szentatya odaajándékozta a megígért arany rózsát a csíksomlyói Szűzanyának. Az aranyrózsa egyedi az egész Kárpát-medencében. A különleges ajándékról ITT olvashatnak részletesebben.

12:00

Történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelynek nevezte Ferenc pápa Csíksomlyót.

A szentatya úgy fogalmazott, nem szabad elfelednünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit, azonban ezek nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést.

„Az idei zarándoklat Erdély öröksége, azonban egyúttal tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is. Ugyanakkor felhívás az életté vált hit és a reménnyé lett élet bizonyosságának helyreállítására. Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk. Egy nép, amelynek gazdagsága a számtalan arc, kultúra, nyelv és hagyomány; Isten hívő szent Népe, amely Máriával együtt zarándokol az Úr irgalmát énekelve” – fogalmazott a szentatya. A teljes szentbeszédet ITT elolvashatják!

Fotók: Kristó Róbert

11:20

Ferenc pápa röviddel 11 óra után érkezett ma a csíksomlyói Nyeregbe, ahol megközelítőleg 150 ezer ember fogadta lelkes köszöntéssel.

Az eső továbbra is szemerkél, de ez nem akadálya a pápa lelkes fogadásának. A szentatya a pápamobilból integetve érkezett fel a Nyeregbe. Az eredeti terv szerint helikopterrel érkezett volna, de az időjárás miatt a biztonsági szakértők megváltoztatták az elgondolást: Ferenc pápa Marosvásárhelyre repülővel érkezett, onnan autóval Csíksomlyóra, a nyeregbe pedig már a pápamobillal.

Fotók: Kristó Róbert