A pápával érkező Micaci Cristian megosztotta első tapasztalatait

0
1978
Fotók: Micaci Cristian

Micaci Cristian, a nagyváradi egyházmegye pasztorális munkatársa és sajtósa a négy erdélyi egyházmegye képviseletében, Rómából indulva kíséri végig Ferenc pápát romániai apostoli látogatásának állomásain a nemzetközi és román sajtó képviselőivel. Van, aki a pápalátogatás diplomáciai hozadékaira, más arra kíváncsi, fejlődött-e az ország Szent II. János Pál ittjárta óta.

Micaci Cristian a vatikáni Szent Péter tér közeléből, a Szent Péter közelében található vatikáni sajtóirodából jelentkezett, ahol az elmúlt percekben vették át a sajtósok azokat az engedélyeket, amelyek lehetővé teszik a szentatyával való repülést a romániai apostoli út alkalmával. Micaci elmondása szerint a nemzetközi sajtó képviselői is kíváncsian várják a pápalátogatás: beszélt olyan spanyol újságíróval, aki ezelőtt húsz évvel elkísérte Szent II. János Pál pápát a bukaresti látogatása alkalmával. Bevallása szerint ő a leginkább arra kíváncsi, hogy húsz év alatt változott-e valami, van-e látható fejlődés nálunk. Sajtósunknak a romániai újságírókkal még nem sikerült komolyabban beszélgetnie, de a délután folyamán lesz majd egy találkozó a Szentszéki Sajtóiroda igazgatójával, akkor igyekszik megkérdezni őket, hogy mire számítanak, mit várnak a pápalátogatástól.

„Eddigi beszélgetéseinkből az már leszűrhető, hogy a romániai újságírókat elsősorban nem a látogatás lelki töltete és pasztorális jellege érdekli, inkább a diplomáciai hozadékait, jelentőségét szeretnék boncolgatni, így például, hogy nemzetközi kapcsolatok szempontjából mit jelent a szentatya látogatása Románia számára” – részletezte Micaci Cristian.

A vatikáni sajtóiroda épülete

Hozzátette, a szentatya is nagyon várja már a látogatást, amit már a tegnapi videóüzenet is igazol, amelyben arra buzdít, hogy térjünk vissza Európa keresztény gyökereihez.

„Mi is otthon ezt próbáljuk hangsúlyozni, hogy vannak gyökereink, van, amihez visszatérnünk, visszapillantanunk és, amiből új erőt merítenünk. Nyilván mindent megteszünk azért, hogy különbözőségeink ellenére nyitottak legyünk egymás iránt, hiszen a szentatya is, nem csak a romániai látogatása alkalmával, hanem mindenhol, ahol megfordul, arra buzdít mindenkit, hogy azt vegye figyelembe, ami összeköt, ne azt, ami szétválaszt. Ő egy igazi hídépítő, a Pontifex Maximus, ami nagyon meglátszik a tanításán” – tette hozzá.