Praktikus egészségügyi tanácsok a zarándokoknak

0
3304
Csíksomlyói zarándoklat. Archív/Fotó: Csúcs Endre

Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatása és a június nyolcadikai pünkösdi búcsú alkalmával zarándoklatra indulóknak néhány praktikus tanáccsal szolgál a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban működő Sürgősségi Betegellátó Egység osztályvezető főorvosa, dr. Kacsó Jolán.

A zarándokok vigyenek magukkal legalább fél liter ivóvizet, emellett pedig kalap, esőernyő, esőköpeny legyen mindenkinél! Az orvos kiemelte, nagyon fontos, hogy túracipőben, kényelmes lábbeliben menjenek fel a nyeregbe a zarándokok, nem szandálban, nem magassarkúban, ahogy azt, illetve annak következményeit gyakran látják ilyenkor, hiszen a nem megfelelő lábbeli, főként, ha eső is lesz, sérülés oka is lehet.

A hosszas gyaloglás, várakozás idejére, azért, hogy a vércukorszint ne essen hirtelen le, egy kis harapnivaló vagy édesség is jó, ha van a hátizsákokban. Aki gyógyszert szed, az reggel, elindulás előtt mindenképpen vegye be azt – tanácsolta a szakember. Nagyon fontosnak nevezte, hogy azok, akik valamilyen krónikus vagy ritka betegségben – például vérzékenységben – szenvednek, akkor ezt írják fel egy papírlapra, amit tegyenek be a pénztárcájukba, hogy gond esetén, például, ha eszméletvesztés előfordul, akkor a helyszínen az őt egészségügyi ellátásban részesítők már tudják, mire kell odafigyelni.

A pápalátogatás alkalmával az ünnepi esemény helyszínén minden szektorban lesz az egészségügyi ellátással és a betegek kiemelésével megbízott személyzet, a szektorba való megérkezés után meg kell nézni, hol vannak ezek a személyek, és baj esetén őket kell riasztani. A betegeket a helyszínen is megvizsgálják – mozgó kórházak, több orvosi, egészségügyi csapat lesz a helyszínen – nagyobb baj esetén pedig a kórházba is beszállítják. Elsősegélynyújtó és egészségügyi ellátást nyújtó csapat a városban és a felvonuló utakon is több lesz – közölte Kacsó Jolán. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a Sürgősségi Betegellátó Egységben, illetve egy, a kórház közelében a Katasztrófavédelmi Felügyelőség által felállítandó sátorban zajlik majd a sürgősségi orvosi ellátás.

Rédai Botond