Örömmel tanulunk, örömmel oktatunk

0
1589
Fotók: Palincas Erika

Élménnyé tenni az oktatást és a tanulást a pedagógusok és az óvodások számára, és ezt az élményt a szülőkkel is megosztani – ez volt az egyik célja a szatmári Caritas által óvónőknek szervezett képzéseknek és műhelymunkáknak.

Harminc Szatmár megyei óvodai pedagógus vett részt a Caritas szatmárnémeti központi székhelyén hétfő délután megszervezett ünnepségen, amely egy kétéves, tartalmas és eredményes együttműködés zárómozzanata volt. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017-ben egyesítette erőit az iskolaelhagyás jelenségének csökkentése érdekében. Az együttműködés az óvodai oktatás minőségének javítására összpontosított annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek járjon óvodába, a gyermekközpontú módszereknek köszönhetően váljon élménnyé számukra a tanulás, hogy megfelelően felkészülhessenek az iskolai életre, és ezáltal megmaradjanak az iskolapadban.

Nem csak szakmai tudásátadással segítettek

A Caritas-gyermekintézmények pedagógusai évtizedek óta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával, felzárkóztatásával. Egy 2014-ben indult és idén véglegesítődött, svájci alapokból finanszírozott tervezet új távlatokat nyitott meg a szervezet számára a marginalizált közösségekkel való munka terén. A projekt gyakorlatba ültetése már az első években számos pozitív eredményt hozott Erdődön, Túrterebesen és a nagybányai Craica-közösségben, többek között az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása terén. Így született meg az a gondolat, hogy a projekt keretében külföldi oktatási szakemberektől elsajátított pedagógiai megközelítést, valamint a szociálisan hátrányos közösségekkel való munka terén szerzett tapasztalataikat a Caritas szakemberei átadják a tanügyi alkalmazottaknak, akik olyan óvodai csoportokat oktatnak, amelyekben sok a hátrányos helyzetű gyermek.

A 2017/2018-as tanévben a tanfelügyelőség, a Caritas, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen három modulból álló akkreditált továbbképzést szervezett óvónők számára. A képzés keretében a Caritas nemcsak a szakmai tudást biztosította, de az óvodák tanszerekkel való felszerelésében is támogatást nyújtott. 2018-ban az óvónők a Caritas által szervezett trénerképzőn vehettek részt, majd a 2019-es év elejétől műhelymunkák sorozata következett, amelyeket a trénerképzőn részt vett pedagógusok vezettek. A tartalmas kétéves együttműködés hétfő délután ünnepélyes keretek között zárult.

Ha a szülő látja, hogy oviba küldeni a gyermeket, jó…

A Caritas munkatársai, Reimer Vanda és Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológusok által koordinált esemény keretében a jelenlévők visszatekintettek az elmúlt két év történéseire, felidézve a közös találkozók, műhelymunkák élményeit, tapasztalatait, kiértékelve az elsajátított új oktatási módszereket. A pedagógusok egyöntetűen hasznosnak találták a szülők bevonását az óvodai aktivitásokba. A projekt által ugyanis a szülők betekintést nyerhettek és be is kapcsolódhattak a mindennapi tevékenységekbe, közvetlenül megtapasztalhatták, hogyan telik gyermekeik napja az oviban, kicsit újra gyerekek lehettek ők is. Ez azért fontos, mivel ha a szülő úgy találja, gyermeke számára oviba járni jó, akkor szívesen küldi oda.

Hasznosnak értékelték az óvónők a terem „szellősítését” is, megszabadultak az évek alatt felhalmozott felesleges anyagoktól, amellyel újabb tér szabadult fel a tevékenységek számára. Örömmel alkalmaztak újrahasznosítható anyagokat a kreatív tevékenységek során, valamint ösztönözték a gyerekek kreativitását szabad rajz által. A pedagógusok pozitívan értékelték a számos tapasztalatcserét, az új játékok közös megtanulását, illetve az egymástól való tanulást, amelyre a projekt keretében nyílt lehetőség.

Az eseményen képes összefoglaló formájában elevenítették fel a résztvevők a műhelymunkákat. A feldolgozott témák nagyon változatosak voltak: a személyiség alakítása a szociális kompetenciák fejlesztése által, szabályjátékok fejlesztő értéke szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogyan tölthet a szülő minőségi időt gyermekével, milyen módon alkalmazhat újrahasznosított anyagokat az óvodai pedagógus, de szó esett a kisgyermekek mozgásáról is, a testséma, testtudat, testkép kialakításáról.

A rendezvény a részvételi oklevelek átvételével és diszkrét ünnepléssel végződött. Bár az óvónők és a Caritas-szakemberek együttműködése a projekt keretében véget ért, az elsajátított tudás, a friss szemlélet, az új módszerek hosszú távra meghatározzák, segítik, élménnyé teszik az óvodai pedagógusok mindennapi, kihívásokkal teli munkáját.

Palincas Erika