Lélekben is készülnek az önkéntesek

0
1286

„Ez a mi ünnepünk, ebben mi magunk kell, hogy részt vegyünk, mert a közösség mi vagyunk” – fogalmazott Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának egyik önkéntese a szolgálatra jelentkezők számára megtartott felkészítők egyikén. A résztvevők a gyakorlati tudnivalók elsajátítása mellett lelkiekben is ráhangolódhattak a szombati eseményre.

Mintegy 600 önkéntes fogja segíteni a szervezők munkáját a szentatya csíksomlyói látogatása alkalmából. Az érdeklődők a Pontifex.ro honlapon jelentkezhettek, ugyanakkor egyházi és világi szervezetek is toborozták a segítő szándékúakat, például a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, a Romániai Cserkészek Egyesülete, a Gyulafehérvári Caritas vagy éppen Hargita Megye Önkormányzata és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. Számukra az elmúlt két hétben Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is tartottak felkészítőket. Ezeken, a szükséges szervezési eligazításon túl különböző lelki programokat is kínáltak a szervezők, mintegy biztosítva a szükséges lelki táplálékot a hétvégi munkára.

„Nagyon különleges megtiszteltetés, hogy a szentatya eljön Csíksomlyóra, és úgy gondolom, ehhez mi is hozzá kell, hogy tegyük a részünket” – fogalmazott az önkéntesnek jelentkező gyergyószentmiklósi Ferencz Sándor. A szolgálatra jelentkezők motivációi nagyon szerteágazóak: volt, akit a szolgálat szeretete késztetett a feladat elvállalására, másokat a tettvágy vezérelt vagy éppen annak a tudata, hogy házigazdája lehet a magasztos eseménynek. Egy dologban azonban mindenki egyetértett: a testet igénybe vevő szolgálat mellett hihetetlen, és egy életre szóló lelki élménnyel fognak gazdagodni.

„Azáltal, hogy most itt vagyok ezen a felkészítőn, tudatosul bennem, hogy ebben a dologban én fontos vagyok. Már ezen a találkozón is feltöltődöm, és biztos vagyok benne, hogy a pápalátogatás napján is hihetetlen lelki élménnyel fogok gazdagodni. Jól esik tudni, hogy aktív részese vagyok ennek az eseménynek. Imádkozom, hogy minden rendben legyen, és hogy sok ember érezze meg a pápalátogatás örömét” – osztotta meg gondolatait a szintén gyergyószentmiklósi Molnár Margit.

Az önkéntesek zömében a Hármashalom oltár előtti téren kialakított szektorok felügyeletében fognak részt venni és a zarándokok eligazításában segédkeznek, ugyanakkor a megyeszékhely és Csíksomlyó különböző pontjain felállított információs pontoknál teljesítenek majd szolgálatot, illetve más jellegű feladatokból is kiveszik a részüket, amelyek a szervezés során felmerülnek. A pápai szentmise helyszínén láthatósági mellényük, nyakkendőjük és névtáblájuk által azonosíthatják majd be őket a zarándokok.

Rédai Botond