Élményorientált gondozás

0
1324
Az Alzheimer Café első előadásán/Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Szívvel gondolkodva – ez a témája a következő Alzheimer Cafénak, amelyre demens betegeket és hozzátartozóikat várják a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonába május 29-én 17 órára.

Aki már részt vett a rendezvénysorozat valamelyik eseményén, tudhatja, az előadásokat kiscsoportos beszélgetések követik terített asztal mellett, forró kávét, teát, édességet fogyasztva. Az asztalok mindegyikén szokott lenni olyan pohár is, amelybe fejre van beleállítva egy rózsa. Rendellenesen, ahogyan a demens beteg is éli mindennapjait… a mi véleményünk szerint. Ha őt betegségével, „rendellenességével” elfogadjuk, másként viszonyulunk hozzá, mindannyian nyerünk belőle. Ezt igyekszik tudatosítani az előadássorozat, amelynek rózsaszimbólumát mostantól szívre váltják a szervezők. Dr. Kiss Gabriella ötletgazda és főszervező elmondta, a Nemzetközi Maeutika Projekt részeként Szívvel gondolkodva lesz a mottó és a téma. Kiss Gabriella tartja ezúttal az előadást, bemutatva a Maeutikát, az élményorientált gondozást.

„Abban bízom, hogy ez a fajta gondozási attitűd még inkább hozzá fog járulni a gondozó családok terhelődésének csökkentéséhez. A problémaorientált gondolkodást felváltja a pozitív pillanatokra való fókuszálás” – fogalmazott dr. Kiss Gabriella. Az előadás után, a projektcsapat tagjainak gondolatfelvetését követően a demens betegek hozzátartozóinak témáit beszélik át kiscsoportban.

Balázs Katalin