Egymás kezét fogva, felekezettől függetlenül

0
2795
Fotók: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál

Első alkalommal szervezték meg idén a FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivált Gyergyószentmiklóson május 18-19-én. Az esős idő ellenére katolikusok, reformátusok, unitáriusok, baptisták ezrei közösen dicsőítették az Urat. A cél az volt, hogy Istent kihozzák a templom falai közül, de ennél jóval több valósult meg. Hogy mi mindent kaptak a résztvevők, azt Kántor Boglárka főszervező mondta el a Romkat.ro-nak.

Kántor Boglárka, a fesztivál főszervezője

Több ezer ember volt ott…

Amikor elkezdtük szervezni a fesztivált, nem gondoltuk, hogy ekkora tömeget mozgat majd meg. Folyamatosan jöttek az impulzusok, hogy valami nagyobb terve van Istennek a FeltöltŐvel. Mi, egyszerű emberek, akik soha nem szerveztünk még ekkora méretű eseményt, óriási erőt éreztünk magunkban ahhoz, hogy teret tudjunk adni az Úr szeretetének megtapasztalásához.
Pár hónappal ezelőtt az egyik szervező ima közben azzal példázódott, hogy Jézus két hallal és öt kenyérrel öt ezer éhes embert lakatott jól, mert neki ez is lehetséges volt. Hazamentem és felrajzoltam a gyerekek kis táblájára a halakat, kenyereket, és odaírtam az emberek számát is. Arra gondoltam, hogy ha neki sikerült akkor, azzal a kevéssel táplálni az éhezőket, akkor miért ne tudnánk mi is felhasználni most a talentumainkat, a kevés anyagi forrásunkat, hogy lelki táplálékot tudjunk adni az odaérkezőknek, hogy ne menjenek el éhesen. Aznap szervezőkként sok csodát megtapasztaltunk. Az ország minden pontjáról megmozdultak, 16 autóbuszról tudtunk, szervezetten érkeztek résztvevők, de mivel nem kértünk regisztrációt, lehetek ennél többen is. Magyarországról is sokan eljöttek. Több mint öt ezer ember énekelt és imádkozott egymás kezét fogva, felekezettől függetlenül. A vasárnapi ökumenikus istentiszteleten legalább 1500-an vettek részt.

Vasárnap véget ért a fesztivál, de még kedden is azt mondtad, hogy folyamatosan érkeznek a pozitív visszajelzések. Milyen program aratott a legnagyobb sikert a fesztiválon?

Nagyon sok résztvevőtől, de az előadóktól is kapunk folyamatosan visszajelzéseket arról, hogy mit jelentett nekik a rendezvény. Óriási hála van a szívemben, hogy olyan emberek is visszajeleznek, akik ritkán lépik át a templomok kapuját vagy eddig sötétségben éltek. Sikerült fényt lopnunk az életükbe. Dicsőség Istennek érte, hogy, bár mi csak megteremtettük a lehetőséget, hogy találkozzanak vele, de Ő is jelen volt. A legjobb és legérdekesebb program a vele való találkozás volt.
Természetesen arról tudok mesélni, hogy a legnagyobb érdeklődés Pintér Béla koncertje iránt volt, de ott álltak sokan az esőben a kezdésnél is. Andelic Jonathan és Nemes Tibor is kitettek magukért, nagyon mély mondanivalójú volt a szolgálatuk, de Unlessel és Eddyvel is együtt mozgott a közönség. Az erdélyi zenekarok küzül a CSIT Band-et várták a leginkább, sok embert megérintettek. A Fundamentum és a Daltutajok is feltették a mércét már a legelején. A kísérő programok folyamatosan tele voltak. A láthatatlan színházra például akkora volt az érdeklődés, hogy fél óra alatt beteltek a helyek. A GyerekfeltöltŐn közel 300 gyermeket regisztráltak, de tumultus volt a Kiáltó Kövek által szervezett Ügyességi játékokon is. Az Imasátor előtt sor volt és az Élet a Lélek sátorba is sokan betértek. A legjobb hangulat a Sörözz a papoddal sátorban volt, ahol alkoholmentes sör, üdítő vagy tea mellett lehetett beszélgetni katolikus, református, baptista és unitárius lelkészekkel.

Még a szervezés során azt mondtad, a cél, hogy Istent kicsit kihozzátok a templom falai közül. Főszervezőként hogyan látod, elérte a célját a fesztivál?

Úgy látom, hogy nem csak elérte, hanem túl is szárnyalta az elképzeléseimet. Nagyon sok eredménye van a fesztiválnak. Az, hogy hidakat tudtunk építeni a felekezetek között, együtt tudtunk működni felekezettől függetlenül csak a kezdet volt. Egy cél vezérelt mindannyiunkat, hogy bár különböző sávú utakon haladunk, de egy irányba tartsunk. Fel kell dolgoznunk még, hogy milyen erősen fogta a kezünket végig Isten, hogy gördülékenyen megvalósult minden, amit elterveztünk és mekkora erőt kapunk az emberektől a mai napig. Szikrázott a levegőben a szeretet. Érezni lehetett, ahogy a Menny a földdel összeért. Még mindig a hatása alatt vagyunk a történteknek. Azt hiszem mi is feltöltődtünk.

Volt egyáltalán nehéz pillanata a szervezésnek, a fesztiválnak?

Ha az ember elhívást kap valamire, akkor az végig örömteli tud csak lenni. Szerveztem néhány kisebb dolgot, de ekkorát még nem, mégis azt éreztem, hogy más rendezvényhez képest nem voltak nehézségeink. Nagyon jól működött a csapat, profin végezte mindenki a saját feladatát vagy ott segített, ahol kellett. Közel egy éven keresztül szentelték a szabadidejüket a FeltöltŐnek. Ezt csak közös erővel tudtuk megvalósítani, talán ezért volt könnyebb. Az egész családom is ezen dolgozott. A férjemmel közösen indítottuk el a fesztivál ötletét. Egyfolytában erről beszéltünk, olyan lelkesek voltunk. A 4 és a 6 éves kisfiúnk annyit hallott otthon a FeltöltŐről, hogy amikor megkértem őket, mondják fel a GyerekfeltöltŐ rádióreklámját a nappalinkban, akkor betanult szöveg nélkül automatikusan minden információt maguktól elmondtak.
A legörömtelibb pillanat talán az volt, amikor egymás kezét fogva közösen imádkoztunk, de az egész szervezést és az egész rendezvényt ki tudnám emelni. Örültem a találkozásoknak, mások lelkesedésének, a felajánlott segítségnek és az emberek szeretetének.

Mi lesz más majd a 2020-as FeltöltŐ-n?

Szeretnénk nagyobb befogadó képességű kísérő rendezvényeket biztosítani, előadásokat szervezni. Az már egészen biztos, hogy a FeltöltŐ 2020-ban sokkal több embert érintő, színesebb programokat fog kínálni, ahol ugyancsak Isten és a keresztény értékek lesznek a középpontban. Az ökumenikus jellegét szintén fontosnak tartjuk megőrizni. Több zenekart is visszahívtunk már jövőre, de lesznek újak is. Mindenkit szeretnénk biztatni arra, hogy töltsék ki a visszajelző űrlapot IDE kattintva, hogy jövőre javíthassunk a fesztivál minőségén.