Ferenc pápa jóváhagyta a međugorjei zarándoklatot

0
2291
A međugorjei Mária-kegyhely, ahova évente milliók látogatnak el/Fotó: Vatican News

Immár Ferenc pápa jóváhagyásával lehet Međugorjébe zarándokolni, de ez nem jelenti egyúttal a vizsgálat alatt álló jelenések elismerését – jelentette ki vasárnap délelőtt az ismert Mária kegyhelyen Henryk Hoser érsek, állandó apostoli vizitátor és Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa.

„Ferenc pápa jóváhagyta a međugorjei zarándoklatokat, amelyeket ettől fogva az egyházmegyék és plébániák hivatalosan is szervezhetik, nem csak az eddigi „privát módon”. A plébánia-kegyhelyen május 12-én vasárnap délelőtt tartott szentmisén Luigi Pezzuto érsek, Bosznia-Hercegovina apostoli nunciusa és Henryk Hoser érsek, állandó apostoli vizitátor jelentette be Ferenc pápa döntését – számol be a Vatican News.

A pápai meghatalmazás nem jelenti a jelenések elismerését  

Alessandro Gisotti szentszéki ideiglenes szóvivő vasárnap újságírók kérdésére válaszolva pontosította, hogy „a pápai meghatalmazás (autorizzazione papale) bejelentése mellett ügyelni kell arra, hogy elkerüljék azt az értelmezést, hogy ezek a zarándoklatok az ismert jelenségek (látomások) elismerését jelentenék, ezek ugyanis az egyház részéről még további vizsgálatot igényelnek. El kell tehát kerülni, hogy ezek a zarándoklatok zavart és félreértést teremtsenek az egyházi tanítás szempontjából. A rendelkezés érinti a papokat is, minden rendben és rangban, akik a međugorjei zarándoklatra indulnak, és ott miséznek vagy koncelebrálnak akár ünnepélyes módon is”.

„Tekintettel a kegyhelyre érkező zarándokok nagy számára és az ott fakadó bőséges kegyelemre, ez a rendelkezés a szentatya különleges lelkipásztori figyelmességének köszönhető, hogy Međugorje gyümölcseit mindenki elérhesse” – hangsúlyozta a vatikáni szóvivő. Az apostoli vizitátor ugyanakkor így – a helyi elöljárók egyetértésével –, könnyebben kapcsolatba tud lépni a zarándokutakat szervező és vezető papokkal”.

A kegyhely története

Henryk Hoser érsek – Varsó-Prága nyugalmazott főpásztora – állandó apostoli vizitátor egy évvel ezelőtt, 2018. május 31-én kapta a megbízatását, amely meghatározatlan időre szól. Kinevezése és a mostani jóváhagyás nem egyházi tanbeli jellegű és nem érinti a hat látnok elbeszélésének hitelességét. Szerintük a jelenés 1981 júniusában kezdődött, amikor a hat látnok még kisgyermek volt. Hárman közülük, állítják, hogy a „Béke Királynője” azóta is naponta megjelenik nekik, délutánonként mindig ugyanabban az órában, bárhol is legyenek. Közülük Vicka Međugorjében lakik, Marija a Milánó melletti Monza városában, míg Iván az Egyesült Államokba költözött. A negyedik látnok, Mirjana állítja, hogy havonta egyszer, a hónap második napján van látomása, míg két másik
međugorjei látnok-fiatal évente egyszer tapasztal jelenést.