Ajándék fa, magyar szinkron

Friss hírek a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeiről

1
4800
Csíksomlyói búcsú (archív fotó)

Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartott ma két nyelven sajtótájékoztatót a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő bizottság. A bizottság tagjai a pápalátogatással kapcsolatos újdonságokról számoltak be a sajtó képviselőinek. Az elhangzottakat Veres Stelian fordította román nyelvre.

Tudnivalók a szentmiséről

Oláh Zoltán, a sajtóbizottság elnöke a liturgikus programok körüli újdonságokat mutatta be. A csíksomlyói Nyeregben tartott szentmisét Ferenc pápa latin nyelven celebrálja, a válaszok viszont magyarul lesznek, úgyszintén az énekek is. A szentmisén elhangzik majd a Pápai himnusz és a végén ősi imánk, a Magyar himnusz is. Az olvasmányokat magyarul és románul olvassák fel, a hívek könyörgése magyarul, románul és németül fog elhangzani. Oláh Zoltán arról az örömteli hírről is beszámolt, hogy a vatikáni liturgikus bizottság jóváhagyásával nem csak kivetítőn lesz követhető a szentatya homíliájának fordítása (amint ez a pápai szentmisének lenni szokott). Csíksomlyó az egyetlen helyszín, ahol magyar és román szinkronfordítás is lesz. A szervezők becslése szerint emiatt kb. 20 perccel lesz hosszabb a szertartás.

Szektorok beosztása

Csont Ede, a koordinációs csoport tagja a szektorok kialakítását mutatta be, melynek tervrajzát ITT tekinthetik meg. Három színnel (fehér, sárga, piros) jelzett szektorok lesznek. A fehér és a sárga jelzésű szektorok állnak a legközelebb a Hármashalom-oltárhoz, ezek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak. A sárga szektorokban kapnak helyet az erdélyi hívek és a csángó-magyarok is. A kissé távolabb eső, piros jelzésű szektorokban a magyarországi hívek, a háromszékiek foglalnak majd helyet. A 110 000 regisztrált személy ezekben a szektorokban kap helyet, illetve a szervező azt az örvendetes hírt is közölte, hogy oldalt külön piros szektorokat is kialakítottak azok számára, akik nem regisztráltak, így biztosítva számukra helyet a Nyeregben (kb. 60 000 személynek).

Szektorok kialakítása. A térkép nagy méretben ITT tekinthető meg.

Belépőjegyek

Bodó Márta sajtóbizottsági tag a belépőjegyekről és azok kiosztási módjáról beszélt. Sokak érdeklődésére elmondta, hogy eddig még nem kapott senki belépőt! Az egyéni/családi regisztrációt végzők számára az elektronikus jegyek május 15-20. között kerülnek kiküldésre e-mailben, a regisztrációnál megadott e-mail címre. Kiemelte, figyelni kell a kéretlen levelek, azaz a Spam mappát is, mert előfordulhat, hogy a levelezőrendszer kiszűri ezeket. Az elektronikus jegykiadásról értesítést tesznek közzé a pontifex.ro oldalon is. A nyomtatott csoportos jegyek ugyancsak jövő héten készülnek el, és a Gyulafehérvári Főegyházmegye területén a főesperesi központokba szállítják ki. A többi egyházmegyék esetében (Temesvár, Nagyvárad és Szatmár) a püspökségekre kerülnek a jegyek, onnan kell majd a plébánosoknak/csoportvezetőknek elvenniük. A magyarországi jegyeket az MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) titkárságához szállítják – mondta.

Ajándékok Ferenc pápának

Bodó Márta arról is beszámolt, hogy a Csíki Közbirtokosságok Szövetsége, a Csíki-medence közbirtokosságainak és erdőtársulásainak legnagyobb részét tömörítő egyesület, a 2019. évi erdősítési programját Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának tiszteletére ajánlja fel, szimbolikus ajándékképen is a természet iránti felelősségre és felelős gazdálkodásra intő szentatyának. A Közbirtokosságok Szövetsége idén 122 hektár területet erdősített összesen 646.000 csemetét ültetve el.

Ferenc pápa számos megszólalásában, illetve  a Laudato si’ kezdetű enciklikájában is hangsúlyozta „az emberiség és környezete közötti szövetségre” irányuló viselkedésformákra való nevelést: „a műanyag és a papír használatának kerülése, a vízfogyasztás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés, csak annyit vásárolni, főzni, amennyit észszerűen meg tudunk enni, a többi élőlénnyel való gondoskodó bánásmód, a tömegközlekedés vagy a közös járműhasználat gyakorlata, a faültetés, a felesleges világítás kikapcsolása…”.

Mindazon további közbirtokosságok, szervezetek, plébániák és más közületek, illetve fizikai személyek, akik szeretnének hasonló felajánlást tenni, bekapcsolódhatnak az ajándékozásba, további részletekért a szervezőkkel az ajandekfa@pontifex.ro címen léphetnek kapcsolatba.

A szervezők nevében Oláh Zoltán felhívást intézett a plébánosokhoz és hívekhez, hogy még a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán, vagy más alkalmas helyen. Tegye ezt a közösség Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanításának fényében. Egy rövid beszéddel vagy az enciklika egy-két gondolatának felolvasásával buzdítsák a papok egy vasárnapi szentmise után a faültetésre összegyűlt híveket, hogy legyünk a teremtett világgal kíméletesebbek. Emlékeztessen a fenyőfa Ferenc pápa látogatására és tanítására.

Más kezdeményezést is szívesen vesznek, amit ajándékként és a közösség megújulásaként szeretnének adományozni Róma püspökének. Meg lehetne szervezni az idősek látogatását. Meg lehetne ajándékozni a szegény családokat, szegény gyermekeket lehetne felkarolni. Ünnepre készülünk. Már sok szép kezdeményezés történt: rajz- és verspályázatok, és még lehetne sorolni. Ezeket is számon tartják a szervezők.

Arra kérik a szervezők az ajándékozókat, hogy készítsenek egy rövid dokumentációt kezdeményezéseikről, egy-két fényképet és egy rövid leírást. Ezt összegyűjtik, és eljuttatják Ferenc szentatyánknak. A beszámolókat és a képeket az ajandekfa@pontifex.ro címre várják.

Önkéntesség és himnusz

Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója arról beszélt, hogyan készülnek Ferenc pápa látogatására. Rédai Botond sajtóbizottsági tagtól megtudhattuk, hogy már 600 önkéntest toboroztak, nekik több helyszínen felkészítőket tartanak majd. Erről bővebben ITT olvashatnak. Ugyanakkor a hétvégén Csíkszeredában szervezett Resurrexit ifjúsági zenecsoportok találkozóján bemutatták a csíksomlyói pápalátogatásra írt himnuszt is. Erről ITT adtunk hírt.