Száz éves Lúcia nővér

0
3290

A székelyudvarhelyi ferences nővérek Lúcia nővért ünnepelték, aki április 20-án betöltötte a 100. életévét.

„Nomen est omen! A név maga az ember! Igen, ez Lúcia nővérről mindenképpen elmondható, hiszen nemcsak nevében hordozza a fényt, hanem teljes lényével és örömmel sugározza szét azt környezetében. Tette ezt egy életen át, egy kis homoródmenti faluból indulva a nagyvilágba, két csodás pályát is követve, a gyereknevelést és a beteggondozást, majd szülőfalujában, amikor az eltévelyedett társadalom azt hitte, hogy az isteni szeretet forrása nélkül is lehet jövőt építeni. Ő viszont akkor is, a legnehezebb körülmények között is megtalálta az utat, hogy hiteles jelenlétével és reményt adó szavával embertársai mellett álljon és erősítse őket” – hangzott el a Lúcia nővérért rendezett ünnepségen, húsvéthétfőn.

Nővértársai vallják róla, hogy egyszerűségében, krisztusi módon gazdag. Mindig volt, amit megosztania a hozzá betérőkkel, kinek-kinek szüksége szerint. Az utazónak, a látogatónak mindig jutott a mindennapi kenyérből, a vigaszra szomjazónak nem kellett csalódottan távoznia. Tette mindezt szerényen, magára csak eszközként tekintve a Teremtő és embertársai szolgálatában.

„Az idő az ő igazát bizonyította, hiszen a politikai rendszer, amely megvetette az értékrendjét, őt és rendtársait kiközösítette, már rég csak történelem, de Lúcia nővér most is itt van közöttünk, ismét itt lehet a számára oly fontos közösségben, és még mindig töretlen benne a képesség, hogy a hitből fakadó szeretetével nap mint nap megajándékozzon minket, nővértársait, és mindazokat, akik keresik a társaságát. Élete és jelenléte egy fajta bölcsesség könyve lehet számunkra, csak bele kell lapoznunk és létünk minden fontos alapkövéhez találunk benne eligazítást, tanítást. Hálát adunk a Teremtőnek minden vele való találkozásért, bátorító szavaiért, imáiért, amellyel mellettünk áll és azon reményünket helyezzük most az Úr elé, hogy derűs jelenlétének ajándékából még sokáig részesülünk. Isten éltesse Lúcia nővér!” – így köszöntötték a száz éves Lúciát nővértársai.