Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

Választókáptalan az erdélyi ferences rendtartományban

0
6162
Fr. Urbán Erik, az új tartományfőnök, fr. Páll Leó vikárius és a káptalan elnöke, fr. Bán Jónás (Fotók: Fr. Guia Hugó OFM)

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

A provinciai káptalan feladata, hogy a rendtartományhoz tartozó testvérek életmódját és tevékenységét felülvizsgálja, alkalmas eszközöket keressen és javasoljon annak fejlődéséhez és jobbításához, új kezdeményezésekről és nagyobb jelentőségű ügyekről tárgyaljon, azokról közös megbeszéléssel határozatokat hozzon, és megtartsa az esedékes választásokat.

A káptalan elnöke fr. Bán Jónás OFM, a magyarországi Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány tagja, aki a ferences rend minister generálisának megbízásából elnököl a káptalanon, és levezeti a választásokat.

Fr. Páll Leó, fr. Nagy Károly, fr. Urbán Erik, fr. Timár Asztrik, fr. dr. Orbán Szabolcs, fr. Sebestyén Albert

2019. április 25-én került sor a rendtartomány vezetőségének a megválasztására. A rendtagok fr. Urbán Erik OFM csíksomlyói templomigazgatót választották meg tartományfőnöknek, aki fr. dr. Orbán Szabolcsot váltja a rendtartomány élén, és akinek a rendi előírások értelmében elsődleges feladata az, hogy alázattal és szeretettel látogassa, buzgón intse és bátorítsa rendi testvéreit.

Urbán Erik 1981-ben született a Szatmár megyei Krasznabélteken. 2006-ban tett örök fogadalmat, 2008-ban szentelték pappá. 2008-ban Kaplonyban volt segédlelkész, 2009-től ugyanott házfőnök. 2011-től a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

A tartományfőnök-helyettes fr. Páll Leó OFM, definitorok: fr. dr. Orbán Szabolcs OFM, fr. Timár Asztrik OFM, fr. Nagy Károly OFM és fr. Sebestyén Albert OFM.

A ferencesek erdélyi rendtartományának jelenleg 45 tagja van, akik 11 kolostorban élnek, 6 plébániát látnak el, és 6 templomigazgatóságot vezetnek, gondozzák a csíksomlyói kegyhelyet, továbbá 4 kollégiumot és 2 szociális intézményt tartanak fenn. A ferencesek átlagéletkora 49 év.

Az erdélyi ferencesek választókáptalanának résztvevői 2019-ben

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya sajtóközleménye alapján

MEGOSZTÁS