Ferenc pápa elítéli a Srí Lanka-i merényletsorozatot

0
2087
Fotók: A pápa a vasárnapi alkalmon/Vatican News; A Srí Lanka-i merényletek után/Magyar Kurír

A húsvéthétfőn délben tartott beszédében Ferenc pápa ismételten elítélte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket, amelyek során már több mint háromszázan vesztették életüket.

Április 21-én, húsvétvasárnap nyolc bomba robbant Srí Lankán katolikus templomokban és különböző szállodákban. A támadásoknak már 310 áldozata és mintegy 500 sebesültje van. Az összehangolt merényletsorozat során három katolikus templomban és három szállodában robbant pokolgép a fővárosban, Colombóban, a fővárostól északra található Negombóban és az ország keleti részén található Batticaloában – foglalja össze a Magyar Kurír.

Ferenc pápa húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében a vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte a világtól a hagyományos ünnepi szentmise után. Úgy fogalmazott: együtt érez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell – írja az MTI. A szentatya azt kérte, korunk számos szenvedésével szemben az emberiség ne maradjon rideg és közömbös. Ferenc pápa, a nemzetek vezetőihez fordulva a fegyverek zajának elhallgatását sürgette nemcsak a harctereken, hanem a városokban is. Húsvét hétfőn délben mondott beszédében a szentatya ismételten elítélte a merényleteket, kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások soha sem igazolhatóak. Elmondta: gondolatban közel van a szigetország katolikus egyházát vezető Malcolm Ranjith Patabendige Don bíboroshoz, valamint a terrorista támadások sújtotta Colombo város egyházmegyéjéhez. Hozzátette: imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért.

„Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek és soha nem igazolhatóak” – hangsúlyozta és ismételten kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) is együttérzését és megdöbbenését fejezte ki az események kapcsán. Veres András, a testület elnöke közölte, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát fájdalommal tölti el, hogy a húsvét nem múlt el terrortámadás és keresztények elleni atrocitás nélkül, imádkozik az áldozatokért és családjukért. A győri megyéspüspök közleményében azt írta: „ a feltámadt Krisztusban való hittel imádkozunk az áldozatokért, valamint családjaikért, és kérjük a mindenható Istent a béke ajándékáért”.

A keresztényüldözés évente több ezer halálos áldozatot követel. A Srí Lankai-i merényletsorozat elkövetőiről egyelőre nincsenek biztos információk, Nógrádi György magyar biztonságpolitikai szakértő szerint az Amerikai Egyesült Államok és India műholdas hírszerzése segítheti majd a terrortámadás elkövetőinek felderítését. S bár több hírforrás szerint a külföldi titkosszolgálatok jelezték, hogy egy iszlamista szervezet támadásra készül az országban, de a naponta bejövő több ezer jelentésből nehéz kiszűrni, hogy mit érdemes továbbadni.

Srí Lanka 21 milliós lakosságának 70 százaléka buddhista, ezt követik a hinduk (12 százalék), a muszlimok (10 százalék) és a keresztények, akik az ország lakosságának 7,4 százalékát teszik ki.