Vivaldi kísérte virágvasárnap Zetelakán

0
2734

Szenvedés vasárnapjával megkezdődik a nagyhét. Hozsannával indult Jézus jeruzsálemi hete, s nem történt ez másként Zetelakán sem. A Minden emberi élet virágvasárnap, minden emberi szív maga Jeruzsálem gondolat mentén a népes hívősereg fél 11 órától a templomtéren gyülekezett, hogy a pap által megáldott barka-és pálmaágaikkal csatlakozzanak ahhoz az örömhöz, mellyel a nép egykor kísérte Messiását Jeruzsálembe.

Az ünnep főcelebránsa Jánossi Imre segédlelkész volt, kit népes asszisztencia kísért a hívek közé. A nap evangéliuma után, az életünkbe történő ünnepélyes bevonulás mezsgyéjén körmenetben, a templom hajójában előre haladva hozsannát énekeltek, s közben apránként pálmaágak és leterített ruhák alkottak díszszőnyeget a pap és kísérete előtt. A bevonulás záradéka a kereszthódolat volt, alázatunk s teremtményiségünk elismerésének jeleként.

A szentmise után, Papp Antal plébános meghívására, a Székelyföldi Filharmónia – élén Nagy Kálmán marosvásárhelyi születésű hegedűművésszel – megszólaltatta Antonio Vivaldi Négy évszak című remekművét.

Zetelaka számára igazi nagyhét nyitány született: az elmúlt napokban nagyböjti lelkinapokat tartott P. Kovács Csaba Antal OFM, hosszú sorok kígyóztak a gyóntatószékek előtt lelki megtisztulás vágyával, s most, virágok vasárnapján szívünk rejtett zugai is megszólíttattak a közelgő húsvét előtt…

Kép: Jánossi Imre