Milyen lesz Ferenc pápa miseruhája Csíksomlyón?

3
4004
Sabău-Trifu Cristina legutóbbi alkotása

Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezte és készíti azt a liturgikus öltözéket, amelyben Ferenc pápa június 1-jén Csíksomlyón celebrálja majd az ünnepi szentmisét.

A miseruha tervét már bemutatták a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő liturgikus bizottságnak, így biztos, Ferenc pápa ebben fog megjelenni a Hármashalom oltárnál az ünnepi szentmisén. A miseruha fő motívumai: a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, illetve a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója, a Járjunk együtt…! jelmondattal.

Színvilágát illetően a művésznő elmondta, hogy főként a meleg színek dominálnak majd az alkotáson, elsősorban a szeretetnek, harmóniának, a Szentlélek jelenlétének és ajándékainak kifejezéseként.

Azt is megtudtuk, Cristina műhelyében általában nem készülnek előzetes kidolgozott vázlatok ezekben az alkotási folyamatokban, hisz a kreatív munka során az anyagok, varrások, színkombinációk egymás mellé kerülése alakítja a végleges változatot. Az anyagok beszerzése már megtörtént Ferenc pápa miseruhájához – külföldről rendelt különleges kelméket, és fejben-szívben folyamatosan foglalkozik ezzel a rendkívüli alkotással. „Hogy konkrétan mikor ülök le varrni, az legyen az én műhelytitkom” – válaszolta kíváncsi kérdésünkre. Azt is hozzátesszük: Ferenc pápa miseruhája mellett ő tervezte a koncelebráló püspökök és papok miseruháit, illetve stóláit is június 1-jére.

Sabău-Trifu Cristina munkáiból aktuális egyházművészeti kiállítás nyílik a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban (Bánffy palota) szerdán, április 17-én 17 órától. A kiállítás 35 év egyházművészeti munkáját tartalmazza, és 2019. április 17–28. között lesz látogatható.